Hrvat, okužen s koronavirusom, je v karanteni izgubil občutek za čas, dneve si krajša s hojo od ene strani sobe do druge

A.L.
28.02.2020 09:48

"Ko ste ves čas zaprti v majhnem prostoru, izgubite občutek za čas," pravi oboleli Hrvat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
EPA

Zagrebčan, ki se v tamkajšnji bolnišnici zdravi zaradi okužbe s koronavirusom, je za 24 Sata opisal, kako se v popolni izolaciji odvijajo njegovi dnevi. Okužen je tudi njegov brat dvojček, poleg njiju še tri osebe. Četrto in peto okužbo so potrdili danes, zboleli naj bi osebi, ki sta v sorodu z že obolelimi.
"Okoli sedme ure zjutraj je bujenje, takrat sestre izmerijo temperaturo, utrip in nasičenost kisika," opisuje zgodnje začetke dneva. Dnevi v karanteni minevajo počasi. Dan obolelih bratov je sestavljen iz počitka, hoje od ene strani sobe do druge, merjenja temperature in enoličnih obrokov. Kot sta povedala za 24 Sata, vsak dan razmišljata le o tem, da bi čimprej ozdravela in se vrnila v vsakodnevno rutino. "Ko ste ves čas zaprti v majhnem prostoru, izgubite občutek za čas," dodaja mlajši Zagrebčan.

Hrana, skuhana doma, je prepovedana

Po zajtrku sledi terapija s tabletami, ki jih predpisujejo tudi ljudem, obolelim za virusom HIV, piše 24 Sata. Zdravniki so prepričani, da tovrstna zdravila pomagajo tudi pri zdravljenju koronavirusa. Zajtrk, ki pride na vrsto šele po vseh opravljenih meritvah, osebje pusti pri vratih, se umakne, šele nato ga prevzame pacient. Po prevzemu zajtrka vrata ponovno zaklenejo. "Zjutraj pojem nekaj kruha s sirnim namazom ali maslom in medom. Temu sledi počitek," svoj dan opisuje sicer dobro razpoloženi Hrvat, ki se je včeraj zjutraj prvič po okužbi zbudil brez povišane temperature. A veselje ni trajalo dolgo. "Do druge meritve, ki jo opravljajo okoli poldneva, sem imel temperaturo spet povišano. Upal sem, da se ne vrne, a se je," je razlagal za hrvaški medij.
V času kosila velja enaka rutina kot pri zajtrku, pove. "Poleg juhe, čuftov in pire krompirja ali osliča s krompirjem, kar sem do sedaj dobival za kosilo, prejemam še pudinge, obogatene z beljakovinami." Za večerjo z bratom prejmeta beljakovinske napitke. Kako je z drugo prehrano, lahko uživa naročeno hrano? "Lahko, a ne morem ničesar naročiti. Dovoljeni so piškoti in druge sladkarije, prepovedana pa je dostava hrane, ki jo nekdo skuha doma."
​Oboleli Hrvat pravi, da so zdravniki in drugo medicinsko osebje ves dan na voljo. Enkrat na dan ju v popolni zaščitni opremi obišče tudi dežurni zdravnik. "Vedno se z nama pogovarjajo, naju spodbujajo in vlivajo upanje. Vsi tukaj so nama v veliko pomoč," o dobri zdravniški oskrbi pripoveduje Zagrebčan, ki se je okužil med obiskom tekme lige prvakov v Milanu. 

Medijem sporoča, naj ne širijo lažnih novic

Zagrebčan je že včeraj opozoril, naj mediji ne širijo netočnih navedb. "Vse, kar pišejo mediji, preberem. Tako sem zasledil tudi, da je mama mojega dekleta zdravnica, ki naj bi me prva pregledala in tudi pri sebi opazila simptome. To ni res. Mama od dekleta je res zdravnica, a je v tem času nisem videl, ni me pregledala in nima simptomov," je bil jasen. Partnerka je obolelega Zagrebčana spremljala v Milano, tja sta potovala z avtobusom. Obe testiranji, ki so ju pri njej opravili, sta pokazali, da koronavirusa nima. "Nima simptomov ali vročine, bila pa je pod stresom v trenutku, ko sem ji povedal, da sem okužen."
Zagrebčan je povedal, da je v stalnem kontaktu s prijatelji in sodelavci, ki mu pomagajo krajšati čas v karanteni. Na njegov račun je nastalo že nekaj šal, pove v smehu in doda, da z bratom dvojčkom, prav tako okuženim s koronavirusom, vse v življenju počneta skupaj. Bolezen ju je razdružila le za kratek čas, je sporočil za 24 Sata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta