Italija: Volitve predsednika s praznimi glasovnicami

Izbiranje novega italijanskega predsednika v parlamentu bo gotovo trajalo vsaj do četrtka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Volilni postopek je dolgotrajen, potrebne so štiri ure.

EPA

Kopica belih, praznih glasovnic in še vedno kup neznank. Tako se je v parlamentu v Rimu začelo glasovanje za predsednika italijanske republike. Po pričakovanjih, seveda. Morda z razliko, da je bilo nekaj premikov v politiki in da je te premike sprožil premier Mario Draghi, ki se je včeraj nepričakovano srečal z voditeljem skrajno desne Lige Matteom Salvinijem. Sledilo je več srečanj, katerih režiser je bil sam Salvini, ki se je nato sestal s predstavniki drugih strank. Draghi ostaja potencialni kandidat, vendar je treba v tem trenutku najti dva kandidata.

Dejstvo je, da je za stabilnost italijanske politike in še zlasti financ potrebno sožitje predsednika republike in predsednika vlade. Sedanji predsednik Sergio Mattarella odhaja, to je zdaj jasno, poslovil se je od vseh, celo preselil se je v Palermo, od koder sledi volitvam. Vsi omenjajo Draghija kot njegovega naslednika, po drugi strani številni politiki, med njimi kar nekaj najvidnejših, opozarjajo, da mora Draghi ostati predsednik vlade. Razdeljeni so tudi opazovalci. Tako na primer Economist piše, da mora ostati Draghi predsednik vlade, Financial Times pa navija za njegovo izvolitev za predsednika republike, češ da bi bil tako nekakšno jamstvo sedem let in ne samo do prihodnjega leta, ko bodo v Italiji parlamentarne volitve.

Veliko vprašanje seveda je, kdo bo "drugi". Torej novi predsednik vlade, če bo Draghi izvoljen, ali predsednik države, če ostane Draghi premier. Izbira se, kot kaže, nagiba k drugi rešitvi, ohraniti vlado v sedanji zasedbi in izvoliti predsednika republike. Kroži veliko imen, vendar ob vsakem obstajata dve oviri. Prva je v dejstvu, da je zelo težko najti osebnost, ki bi bila sprejemljiva tako za levi kot za desni tabor italijanske politike, druga pa, da je Draghi postavil pogoj za obstanek v vodstvu vlade, da namreč za predsednika republike glasujejo najmanj vse stranke sedanje vladne koalicije.

Skratka, veliko neznank je še, da bi lahko resno govorili o kandidatih za predsednika republike. Počakati bo treba še nekaj dni, zagotovo do četrtka, ko bo zadostovala absolutna večina 505 glasov. Ampak ne gre za vprašanje številk, gre za obstoj ali razpad koalicije in v slednjem primeru Italija tvega, da odide Draghi domov, država pa zapravi ugled, ki si ga je pridobila v zadnjem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.