Izrael in Hamas dosegla dogovor: Prekinitev ognja podaljšali za dva dni

Boris Jaušovec
27.11.2023 18:55

Tako rekoč ves svet je rotil Izrael in Hamas, da podaljšata štiridnevno prekinitev ognja v Gazi, kar se je nocoj po sporočilu katarskega zunanjega ministrstva tudi zgodilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palestinska otroka pred ruševinami ob plamenčku v Han Junisu na jugu Gaze
Mohammed Salem

Prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, ki bi se sicer iztekla jutri zjutraj, se bo podaljšala za dva dni, je nocoj sporočilo katarsko zunanje ministrstvo. Podaljšanje je Hamas že potrdilo in dodal, da bo prekinitev ognja potekala pod enakimi pogoji kot prej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Že v nedeljo je izraelski premier Benjamin Netanjahu spomnil, da dogovor predvideva možnost podaljšanja v zameno za izpustitev še desetih talcev iz rok Hamasa na dan.

"Katar sporoča, da je bil v okviru tekočega posredovanja dosežen dogovor o podaljšanju humanitarnega premirja na območju Gaze za dodatna dva dni," je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Sporazum o prekinitvi ognja je začel veljati v petek in naj bi prvotno trajal do torka zjutraj.

Katar je prav tako naznanil, da je pet njihovih letal s humanitarno pomočjo na poti v egiptovsko mesto El Ariš, od koder naj bi nato pomoč dostavili v Gazo. Letala prevažajo okoli 156 ton pomoči, vključno s hrano, medicinskimi pripomočki in opremo za zavetišča, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Ena grozota ne upraviči druge

Od petka sta Izrael in Hamas po dogovoru o štiridnevnem humanitarnem premoru med spopadi do nocoj izvedla tri izmenjave ujetnikov: talcev, ki jih je zajelo gibanje, in palestinskih zapornikov. Skupno je Hamas izpustil 58 talcev, Izrael pa 177 Palestincev, večinoma žensk in najstnikov. Izraelski uradniki menijo, da je v rokah palestinskih militantov v Gazi še vedno okoli 180 ljudi.

Da naj prekinitev ognja v Gazi prerase v vzdržno in dolgotrajno premirje, hkrati pa si je treba prizadevati za politično rešitev, je danes na regionalnem forumu Unije za Sredozemlje v Barceloni dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije (EU) Josep Borrell. "Nič ne more upravičiti brutalnega napada gibanja Hamas na civiliste, ki se je zgodil 7. oktobra, vendar ena grozota ne more upravičiti druge," je še dejal Borrell. Ob tem je pozval k "politični rešitvi, s katero bi lahko enkrat za vselej prekinili krog nasilja". Visoki zunanjepolitični predstavnik EU je pozval Izrael, naj se izogne ponovni kolonizaciji Gaze, poroča britanski BBC. Menil je, da imajo Palestinci in Izraelci "enako in legitimno pravico do istega ozemlja".

K vzpostavitvi trajnega premirja v Gazi je pozvalo tudi več arabskih držav, med njimi Savdska Arabija, Jordanija in Egipt, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Vrednost trenutnega začasnega premirja bo omejena, če temu ne bo sledila celovita in trajna prekinitev vojaških operacij," je dejal savdski zunanji minister Faisal bin Farhan. On in njegov egiptovski kolega Sameh Šukri sta znova poudarila, da ne sme priti do prisilnega razseljevanja Palestincev zunaj Gaze.

Past verskega konflikta

Regionalnega foruma zunanjih ministrov Unije za Sredozemlje v Barceloni se je udeležila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je ponovno pozvala k premirju in izpustitvi vseh talcev ter obsodila teroristična dejanja Hamasa. "Smo v kritičnem trenutku. Razmere v Gazi so grozljive. 7. oktober je bil pretresljiv dan za vse. Od tistega dne sta vsako uro ubiti dve materi. Vsakih deset minut pa umre en otrok. To je strašljiva statistika, ki kliče po ostri obsodbi kršitev mednarodnega humanitarnega prava in zahteva premirje. Naša primarna naloga mora biti zaščita civilistov," je poudarila. Prisotne je obvestila o znatnem povečanju humanitarne pomoči Slovenije Palestini in opozorila, da je treba začeti razmišljati o prihodnosti Gaze in o mirovnem načrtu za trajni mir na Bližnjem vzhodu. Prepričana je, da je najboljše jamstvo za varnost Izraelcev palestinska država, predpogoj zanjo pa je stabilna in opolnomočena palestinska oblast. Rekla je, da je kultura sovraštva nekaj, čemur se moramo odločno upreti. "Ne smemo dovoliti vojne med dvema religijama, med judi in muslimani. Narediti moramo vse, da ne pademo v to past. Gre za večdesetletni izraelsko-palestinski konflikt. Tako Izraelci kot Palestinci imajo pravico živeti v miru in dostojanstvu," je dodala.

Ob robu zasedanja je ministrica Fajon opravila ločena srečanja z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom, z generalnim sekretarjem Unije za Sredozemlje Nasserjem Kamelom ter z zunanjima ministroma Irske in Libanona Michealom Martinom in Abdallahom Bou Habibom, je sporočilo slovensko zunanje ministrstvo.

Ministri članic Unije za Sredozemlje so se v Barceloni osredotočili zlasti na humanitarne razmere v Gazi. Poleg 27 članic EU so del Unije za Sredozemlje še Albanija, Alžirija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Egipt, Izrael, Jordanija, Libanon, Mavretanija, Monako, Maroko, Severna Makedonija, Tunizija in Turčija. Libija ima status opazovalke, Sirija pa je trenutno suspendirana.

Izrael trajno premirje še zavrača

Številni politiki po vsem svetu so pozivali k podaljšanju začasnega premirja, za katero so ključno posredovali Katar, ZDA in Egipt. Predvsem Izrael se je soočal z vse večjim pritiskom, je poročal AFP. Izraelski voditelji so sicer zavrnili predloge o trajni prekinitvi ofenzive v Gazi, češ da je njegov cilj popolnoma uničiti Hamas.

Palestinsko gibanje Hamas je 7. oktobra izvedlo najhujši napad v zgodovini Izraela, v katerem je po navedbah izraelskih uradnikov ubilo 1200 ljudi, večinoma civilistov, zajelo je tudi okrog 240 talcev. V odgovor je Izrael začel vojaško kampanjo s ciljem uničenja Hamasa, v kateri je bilo po navedbah oblasti v Gazi doslej ubitih skoraj 15.000 ljudi, med njimi vsaj 6000 otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta