Izraelska vojska v mestu Gaza napadla Palestince, ki so čakali na pomoč

M.R., STA, A.L.
29.02.2024 14:26

Izraelska vojska je streljala na Palestince v bližini mesta Gaza, ki so čakali na humanitarno pomoč, je danes sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Palestinsko islamisitično gibanje Hamas je za napad okrivilo izraelsko vojsko.
Profimedia

Številni Palestinci so se danes zbrali na ulici Rašid v bližini mesta Gaza, kamor naj bi prispeli tovornjaki s humanitarno pomočjo. Izraelske sile so začele streljati na množico, ki je hitela proti tovornjakom, pri čemer so bili ubiti 104 ljudje, še okoli 750 pa je ranjenih.

Na ministrstvu so dodali, da so reševalci večino trupel že pripeljali v bolnišnici Kamal Advan in Al Šifa, poroča spletni portal katarske televizije Al Jazeera.

Eden od predstavnikov bolnišnice Al Šifa je opozoril, da niso več zmožni obvladovati tako visokega števila žrtev napada. "Imamo le tri reševalna vozila. Ko smo se peljali po ulici Rašid, smo našli na desetine trupel. Že več kot štiri ure prevažamo žrtve v bolnišnice," je dodal.

Izraelski vojak v Gazi.
AFP PHOTO/Handout/Israeli Arm

Palestinsko gibanje Hamas je za napad okrivilo izraelsko vojsko in opozorilo, da je zagrešila "grozljiv pokol, kakršnega v zgodovini vojnih zločinov še ni bilo". Napad po navedbah gibanja predstavlja nadaljevanje prizadevanj Izraela, da Palestince v celoti prežene iz Gaze.

V luči tega je Hamas pozval Varnostni svet ZN in Arabsko ligo k nujnemu zasedanju in ukrepanju, da ustavita "izraelsko množično pobijanje in etnično čiščenje v Gazi". Arabske države je pozval, naj prekinejo molk glede genocida nad Palestinci in skupaj z ZN nemudoma organizirajo dostavo hrane in medicinske pomoči v Gazo.

Izraelska vojska je medtem potrdila, da je streljala na skupino Palestincev. Pojasnila je, da so se jim nekateri začeli "nevarno približevati" in da so se vojaki počutili ogrožene. Dodala je še, da je bilo več deset Palestincev poškodovanih med prerivanjem množice, ki je "postala nasilna in začela pleniti tovornjake", poročajo izraelski mediji.

Na streljanje so se odzvale tudi palestinske oblasti v Ramali. Tamkajšnje zunanje ministrstvo je obsodilo napad in mednarodno skupnost pozvalo k nujnemu posredovanju za sklenitev premirja, ki je "edini način za zaščito civilistov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta