Javna kriminalka: Razreševanje skrivnosti umora novinarja Giorgosa Karaivaza

Na razbohotenost organiziranih kriminalnih združb z neposrednim vplivom na policijskem aparatu je opozarjal tudi Karaivaz. Obračunavanje med tolpami ali "razčiščevanje računov" je v Grčiji zelo pogosto. Umori so skoraj identični napadu na Karaivaza. Grška policija redko razišče takšne primere, še redkeje pride do zaključkov. Pri tem se v zadnjih letih v Grčijo selijo tudi kriminalne združbe iz držav bivše Jugoslavije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novinarske ekipe na prizorišču zločina v predmestju Aten Foto: EPA
Orestis Panagiotou

​Grški mediji vsak dan postrežejo z novimi informacijami. Fotografije maskiranih morilcev na črnem skuterju, ki sta s prizorišča zločina takoj pobegnila, so povsod. Policijski inšpektorji, detektivi, očividci in drugi poznavalci pojasnjujejo, kaj se je utegnilo zgoditi, kdo je morda zagrešil umor in kako. "Hladnokrven umor novinarja Gorgosa Karaivaza je šokiral celotno družbo. Srečal sem se z ministrom za civilno zaščito in prosil za hitro rešitev primera," se je oglasil tudi grški premier Kiriakos Micotakis.

Četudi se v javnosti ustvarja vtis, da se je policija obravnave umora lotila poglobljeno, pa za zdaj še vedno operira le z domnevami brez oprijemljivih dokazov, saj storilca za seboj nista pustila nobene sledi. Nič dobrega ne obeta dejstvo, da se policija na pomoč obrača k javnosti. Karaivaz je bil prijatelj in tudi kritik policistov, raziskoval je korupcijo, zlorabo oblasti, organizirane kriminalne združbe in nepravilnosti tožilstva. Če motiv iščemo znotraj njegovega dela, je spisek potencialnih sovražnikov zelo dolg.

Profesionalni morilci na črnem skuterju

Minuli petek dopoldne se je Karaivaz vračal z dela na zasebni televizijski postaji Star. Parkiral je pred svojim domom v atenskem predelu Alimos. Ko je izstopil iz avtomobila, se je pred njim pojavil moški v temnih oblačilih in začel nanj streljati. "Morilec se je, potem ko je šestkrat ustrelil, približal Karaivazu, da bi se prepričal, ali je ta res mrtev. Vanj je izstrelil še dodatne štiri naboje. Potem se je hladnokrvno usedel na črni skuter Beverly in skupaj z voznikom sta se odpeljala," za televizijsko postajo Mega pojasni njen novinar. V bližini so trije delavci mestne občine obdelovali zelenje v parku in videli umor. Storilca to ni zmotilo in je dokončal svoje početje.

Policija je na prizorišču zločina zasegla varnostne kamere, zaslišala očividce in raziskavo razširila po celi Grčiji: preverila je najete hotelske sobe, pregledala mejne prehode, ukradene skuterje. Prehod v Grčijo je sicer zaradi epidemije trenutno otežen, vendar bi storilca zlahka imela ponarejene dokumente ali pa mejo prečkala ilegalno in sobo najela pod lažnim imenom. Policija meni, da umor novinarja ni naključje, saj je bil opravljen profesionalno.

Kdo si je želel Karaivaza mrtvega?

Karaivaz je nazadnje preiskoval dva večja škandala, v katera je bila neposredno vpletena sedanja grška vlada, predvsem vodilna Nova demokracija, pa tudi tožilstvo, policija in grški estradniki.

"Nepravilnosti tožilstva in raziskovalcev so vidne že nekaj mesecev," je Karaivaz na televizijski postaji Star opozoril samo dan pred tragično smrtjo. Karaivaz je več mesecev raziskoval tudi pedofilski škandal, katerega glavni osumljenec je direktor nacionalnega gledališča Dimitris Lignadis, "grški Epstein". Prav Karaivaz naj bi bil tisti, ki je objavil informacijo o tem, da je policija Lignadisa opozorila, da bo aretiran, in je tako zmogel skriti dokaze. Novinar je sicer urednikoval in pisal za policijski portal bloko.gr, kjer je objavljal vsebine o različnih policijskih delih, o policijskem sindikatu in kriminalnih preiskavah. Karaivaz je nedvomno imel informacije, do katerih drugi novinarji niso zlahka prišli. V zadnjem mesecu je pisal tudi o dodelitvi nenavadno velikega števila policijskega varovanja televizijskemu estradniku Meniosu Furtiotisu, zaradi katerega je eden izmed reporterjev že bil aretiran. Furtiotis velja za človeka, ki uživa zaupanje sedanje vlade.

Umori po naročilu niso redkost

"V zadnjih sedmih, osmih letih redno spremljamo umore po naročilu, zlasti v Atenah," je ob umoru Karaivaza dejal predsednik združenja policistov Jorgos Kaliakmanis. Na razbohotenost organiziranih kriminalnih združb z neposrednim vplivom na policijskem aparatu je opozarjal tudi Karaivaz. Obračunavanje med tolpami ali "razčiščevanje računov" je v Grčiji zelo pogosto. Umori so skoraj identični napadu na Karaivaza. Grška policija redko razišče takšne primere, še redkeje pride do zaključkov. Pri tem se v zadnjih letih v Grčijo selijo tudi kriminalne združbe iz držav bivše Jugoslavije. Naj spomnimo, da so bili lani v Grčiji ubiti štirje visoko pozicionirani člani črnogorskega Škaljarskega klana.

Da je bil kritičen do sedanje oblasti, tožilcev, policije, atenskega podzemlja, na drugi strani pa z dobrimi odnosi s policisti višjega ranga, nakazuje, da se je Karaivaz gibal v nevarnih krogih. Karaivaz je veliko vedel. To je bil najverjetneje glavni motiv za njegov brutalen umor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta