Josep Borrell: Zaostrovanje med Libanonom in Izraelom na robu popolne vojne

STA, A.L.
24.09.2024 09:06

Libanonske oblasti so sporočile, da je bilo v ponedeljek v izraelskih zračnih napadih ubitih najmanj 492 ljudi, med njimi 35 otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v ponedeljek pred srečanjem voditeljev v Združenih narodih ocenil, da zaostrovanje spopadov med Izraelom in proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah predstavlja tveganje za izbruh popolne vojne na Bližnjem vzhodu.

"Priče smo več vojaškim napadom, škodi, kolateralni škodi in žrtvam," je dodal Borrell pred današnjim začetkom splošne razprave v okviru 79. zasedanja Generalne skupščine ZN, na kateri se zberejo svetovni voditelji.

Glede spopadov v Gazi je Borrell dejal, da jim "kljub vsem diplomatskim zmožnostim vojne ni uspelo zaustaviti". Tako palestinsko islamistično gibanje Hamas kot Izrael je obtožil, da odlašata s prekinitvijo ognja.

V ponedeljek v izraelskih zračnih napadih ubitih najmanj 492 ljudi

Izjave je podal po neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU. Kot je na zasedanju v luči zaostrovanja spopadov med Izraelom in Hezbolahom dejal Borrell, na pravilih temelječi mednarodni sistem še nikoli ni bil tako slabo izvajan in kršen, kot je danes, zato se tveganje regionalne razširitve konflikta povečuje.

Toda obstaja pot, po kateri lahko varnost dosežeta obe strani, in to je resolucija Varnostnega sveta ZN, so Borrellove besede povzeli v evropski službi za zunanje delovanje.

Po njegovi oceni je razvidno, da Hezbolah nosi pomemben del odgovornosti za napade na Izrael, vendar ti napadi pomenijo nadaljevanje vojne v Gazi, ki se tako širi na celotno regijo - in vpliva tudi na dogajanje ob Rdečem morju, v Libiji in na Zahodnem bregu.

Libanonske oblasti so sporočile, da je bilo v ponedeljek v izraelskih zračnih napadih ubitih najmanj 492 ljudi, med njimi 35 otrok. Izraelska vojska p navaja, da so v napadih, tarča katerih naj bi bili predstavniki Hezbolaha, napadli približno 1600 objektov na jugu in vzhodu Libanona, vključno s ciljno usmerjenim napadom v Bejrutu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta