V izraelskem napadu na Bejrut ubitih več ljudi, tudi visoki poveljnik Hezbolaha

STA, A.L.
20.09.2024 16:27

Izraelska vojska je po lastnih navedbah danes v Bejrutu v zračnem napadu ubila visokega poveljnika libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Ibrahima Akila. Navedbo je potrdil libanonski varnostni vir blizu Hezbolahu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Izrael je izvedel zračni napad na južno predmestje Bejruta v bližini mošeje," je francoski tiskovni agenciji AFP povedal libanonski varnostni vir.
Reuters

Libanonske oblasti so sporočile, da je umrlo 12 ljudi, 66 je ranjenih. V Iranu so napad obsodili kot "izraelsko norost".

Da je med ubitimi visoki poveljnik Akila, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij javil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. Poleg njega naj bi bilo ubitih še okrog deset drugih visokih predstavnikov elitne enote Hezbolaha, Radvan.

Da je Izrael izvedel napad na južno predmestje Bejruta v bližini mošeje, je potrdilo tudi več libanonskih varnostnih virov, ki so prav tako potrdili, da je bil napad usmerjen proti Akilu.

Gre za vodjo elitne enote Hezbolaha, ki naj bi bil drugi v vojaškem vodstvu gibanja za Fuadom Šukrom, ki je bil v podobnem napadu na Bejrut ubit julija. Izraelska vojska je danes v izjavi navedla, da v Hezbolahu sodeluje od 80. let preteklega stoletja. S sodelavci naj bi načrtoval napade na severu Izraela.

Reuters

Med drugim naj bi stal za terorističnim napadom na veleposlaništvo ZDA v Bejrutu leta 1983. ZDA so za informacije o njem razpisale nagrado v višini sedmih milijonov dolarjev.

Libanonska civilna zaščita je sporočila, da sta se po napadu zrušili stanovanjski stavbi v južnem predmestju Bejruta. Reševalci so začeli iskati morebitne nove žrtve med ruševinami.

Napad so obsodili na iranskem veleposlaništvu v Libanonu. "Najostreje obsojamo izraelsko norost in predrznost, ki je z napadom na stanovanjska območja v južnem predmestju Bejruta presegla vse meje," je zapisalo veleposlaništvo na omrežju X.

Gre za tretji izraelski napad na Bejrut letos. V julijskem je bil ubit Fuad Šukr, v napadu januarja pa namestnik vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Saleh Al Aruri.

Med Izraelom in Hezbolahom, ki trdi, da deluje v podporo Hamasa in uživa podporo Irana, se v zadnjem času krepijo napetosti in obstreljevanje. To se je še zaostrilo po nizu eksplozij komunikacijskih naprav pripadnikov Hezbolaha ta teden, za katerim naj bi stal Izrael in v katerih je bilo ubitih več deset ljudi.

Hamas je današnji napad Izraela v Bejrutu označil za brutalno eskalacijo razmer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta