Jourova v odzivu na ustavitev financiranja STA članice EU pozvala, naj se vzdržijo pritiskov na javne medije

STA, A.L.
03.12.2020 14:36
V Evropski komisiji pozorno spremljajo dogajanje v povezavi z ustavitvijo financiranja STA, je danes v Bruslju povedala podpredsednica za vrednote in preglednost Vera Jourova. "Javni mediji igrajo posebno vlogo v EU in pozivamo vse članice, naj se vzdržijo poskusov izvajanja pritiskov nanje," je poudarila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Jourova je v odgovoru na vprašanje o ustavitvi financiranja STA najprej povedala, da je komisija s tem seznanjena, in izpostavila, da je v preteklosti že večkrat izrazila splošno zaskrbljenost glede stanja medijske svobode v Sloveniji in da bi medijem po vsej EU moralo biti omogočeno svobodno in neodvisno delo, saj je to bistvo medijskega pluralizma.

"Javni mediji igrajo posebno vlogo v EU in pozivamo vse članice, naj se vzdržijo poskusov izvajanja pritiskov nanje," je poudarila.

Položaj medijev v Sloveniji je po njenih besedah že opisan v poročilu o medijskem pluralizmu, ki vključuje kritični del glede medijske svobode in možnosti novinarjev, da delajo brez političnih in gospodarskih pritiskov. Spomnila je, da se v komisiji na to sklicujejo tudi v nedavnem poročilu o vladavini prava v vseh članicah EU, ki so ga objavili konec septembra.

Podpredsednica je povedala, da je v dialogu s slovenskimi oblastmi in da vpraša za pojasnila, ko je to potrebno. Glede primera STA pa je še dejala: "Ko pogledam na to z izključno pravnega vidika, gre za sistem, ki temelji na slovenski nacionalni zakonodaji. Tako da zelo pozorno spremljamo razvoj v tem primeru in če bomo zaznali kršenje zakonodaje EU, bomo seveda začeli ukrepati z razpoložljivimi sredstvi."

V tem trenutku Jourova ne načrtuje ukrepanja, ker gre po njenem razumevanju za področje, ki ga ureja nacionalna zakonodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta