Južnoafriški sev "vandra" po Tirolskem

Boris Jaušovec
14.02.2021 18:41
Meje z avstrijsko zvezno deželo so najprej zaprle avstrijske Solnograška in Predarlška, danes pa tudi nemška zvezna dežela Bavarska in Italija
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemška policija na mejah s Tirolsko in Češko v zvezi z novimi sevi virusa ničesar ne prepušča naključju. Foto: EPA
Filip Singer

Na mejah avstrijske dežele Tirolska okoli 1200 policistov in vojakov nadzoruje upoštevanja omejitve potovanj. Omejitve je vlada na Dunaju uvedla v petek, da bi na druge dele države preprečila širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa. Ta je veliko bolj nalezljiv od običajnega seva. Kdor želi zapustiti deželo, mora predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus. Za kršitelje so predvidene globe do 1450 evrov.

Danes je mejo s Tirolsko pa tudi s Češko, kjer razsaja druga bolj nalezljiva različica novega koronavirusa, to je britanski sev, zaprla še sosednja nemška zvezna dežela Bavarska. Zgodilo se je, kar je v petek napovedal nemški notranji minister Horst Seehofer, tudi sam Bavarec. Mejo s Češko je zaprla tudi nemška dežela Saška. Strožji nadzor nad potniki iz Avstrije nasploh je danes uvedla še Italija, poroča slovenska tiskovna agencija STA. Vsi, ki so bili v Avstriji več kot dvanajst ur, morajo na meji pokazati negativen test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur. Po vstopu v državo bosta obvezna še en test in dvotedenska karantena. Na koncu tega obdobja se bodo morali ti ljudje še enkrat testirati.

Območja mutacije

Nemčija je pred tem za območja mutacije razglasila Veliko Britanijo, Portugalsko, Irsko, Brazilijo in Južno Afriko. Iz teh območij dovoljujejo vstop le nemškim državljanom, možne so nekatere izjeme, recimo za zdravstveno osebje, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Zaradi nevarnosti, ki jo po mnenju strokovnjakov predstavljata nova seva koronavirusa, se je nemška vlada že v sredo odločila za podaljšanje omejevalnih ukrepov, to je zaprtje javnega življenja po vsej državi vsaj do 7. marca. Zaskrbljenost zaradi razmer na Tirolskem je nemška kanclerka Angela Merkel posredovala avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu. Bavarski ministrski predsednik Markus Söder pa je izjavil, da si ne želi ponovitve Ischgla. Tirolsko smučarsko središče Ischgl si je neslavni sloves prislužilo v začetku preteklega leta, ko je postalo eno od prvih žarišč covida-19 na stari celini. Od tam so okuženi turisti neopozorjeni virus ponesli po vsej Evropi. Avstrijski kancler Kurz je medtem priznal, da je Tirolsko tokrat prizadel največji izbruh južnoafriške različice novega koronavirusa v Evropi. Tam so doslej potrdili 219 primerov južnoafriške različice koronavirusa, 234 nadaljnjih primerov, ki se jim je v soboto pridružilo še 19 novih, pa je sumljivih in jih še preiskujejo, je poročala britanska tiskovna agencija Reuters.

Polne trgovine

Oblasti so konec tedna vzpostavile 44 nadzornih točk na cestah, letališčih in železnicah, ti ukrepi pa naj bi na Tirolskem veljali vsaj deset dni. Na univerzi v Innsbrucku smo govorili z botanikom iz Rač Božom Frajmanom: "Večinoma delam od doma. Kolegi na univerzo pridemo le približno dvakrat na teden, saj tudi v njenih prostorih velja omejitev števila ljudi na določeno površino. Študentje imajo študij na daljavo, na univerzo pridejo samo na obvezne praktične vaje. Po drugi strani pa so od prejšnjega ponedeljka tudi pri nas tako kot drugod po Avstriji znova odprli vse trgovine. Ljudje jih lahko obiščejo z obveznimi zaščitnimi obraznimi maskami FFP2 in trgovska središča so bila te dni polna. Trgovci sicer morajo opraviti teste na covid-19, vendar sem opazil, so trgovska središča polna. Tudi javni promet po mestu teče, gostilne pa še naprej ostajajo zaprte. Od 20. ure zvečer do 6. ure zjutraj ostaja v veljavi policijska ura. Na avtocestah v sosednji deželi Solnograško in Predarlško so na Tirolskem vzpostavili več nadzornih točk. Ta omejitev sicer za vzhodno Tirolsko, ki meji na Koroško, ne velja, saj tam južnoafriškega virusa niso odkrili. Policisti ob pomoči vojske preverjajo, ali imate opravljen negativni test. Če ga nimate, je to sicer možno storiti na teh določenih točkah." Z avstrijske Koroške sicer zadnje dni poročajo, da imajo vse več primerov britanskega seva novega koronavirusa.

Otroci v šole

​Frajman pove, da so bile minuli teden pri njih šolske zimske počitnice in da se otroci v šole vrnejo jutri. "Ne le za učitelje, tudi za učence so predvideni hitri antigenski test vsaj dvakrat tedensko. Tako so minuli teden počeli na Dunaju in Nižjeavstrijskem, kjer so avstrijski otroci najprej šli v šolo po večtedenskem zaprtju." Frajman je še dodal, da če je hitri test negativen, obvezno sledi še preverjanje z bolj zanesljivim PCR-testom, kar smo v Sloveniji uspeli uvesti šele včeraj. Frajman je opozoril, da poleg nalezljivosti južnoafriški virus vzbuja nelagodje tudi zato, ker naj bi bilo cepljenje proti njemu manj učinkovito. "Za zdaj na Tirolskem bolnišnice še niso preobremenjene, kakor smo to najhuje izkusili lani novembra. Te dni v Avstrijo prihaja tudi manj, le 65-odstotno učinkovito cepivo Astrazenece, ki pa naj bi bilo proti južnoafriškemu sevu nemočno. Z njim niti ne nameravajo cepiti starejših od 65 let, kar je ravno nasprotno od tega, kar počnejo v Veliki Britaniji. Prav to cepivo tam raje uporabijo pri starejših," pravi sogovornik. Kolikor vemo, je tako, ker naj cepivo Atrazenece ne bi bilo preizkušeno na starejših.

Avstrijci pričakujejo, da bodo populacijo precepili do začetka poletja, še pravi Frajman, in je optimizem, da se bo tedaj življenje vrnilo v normalnost, med ljudmi velik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta