Kaj je treba vedeti o koronavirusu? Pojasnjuje ugledni hrvaški znanstvenik, sodelavec WHO

A.L.
27.02.2020 10:03

"Če ima virus trenutno kakršenkoli interes, je to interes, da se prilagodi človeški vrsti kot gostitelju, v katerem se bo lahko množil, ne pa, da nas bo ubil," sporoča hrvaški strokovnjak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na Facebooku se je z dolgim zapisom oglasil hrvaški znanstvenik, strokovnjak na področju globalnega zdravja Igor Rudan, sicer direktor centra Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na Univerzi v Edinburgu in odgovorni urednik znanstvene revije Journal of Global Health. Ta opozarja, da je panika med prebivalstvom zaradi novega koronovirusa odveč, lahko je celo škodljiva. Previdnost ni odveč, paranoja pa je povsem nepotrebna, pravi Rudan. "Za resnega znanstvenika je zelo nehvaležno napovedovati kar koli o širjenju novega in nepoznanega virusa med svetovno populacijo, a smo v zadnjih dveh mesecih o novem koronavirusu vseeno zbrali dovolj podatkov, da lahko predvidimo nekaj scenarijev." Kakšne so torej napovedi? Po besedah Igorja Rudana bo, v kolikor se bo virus kljub ukrepom za zajezitev širil po državi, število žrtev primerljivo s številom žrtev zaradi gripe ali prometnih nesreč v istem obdobju. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/igor.rudan.1/posts/3070080526337650{/facebookpost}
V nadaljevanju Rudan razloži na primeru. Kot pravi, je previdnost pri koronavirusu na mestu kot v primerih, ko se z avtomobilom odpravljate na daljšo pot ali ko slišite, da v državi razsaja gripa. Če vam koronavirus povzroča paniko ali strah, ki ni primerljiv s tem, pomeni, da ni več razumen in da ste podlegli vzdušju panike, pravi znanstvenik. "Če ste se začeli vesti drugače, kot se vedete v zimskih mesecih, ko je epidemija gripe, če, na primer, zbirate zaloge hrane in na ulici nosite masko, to ni vedenje, ki je skladno z resnično mero tveganja."

"Virus s širjenjem mutira zato, da bi se nam čim hitreje prilagodil"

Ob tem se poraja vprašanje, zakaj ljudi koronavirus skrbi bistveno bolj kot običajna gripa. Igor Rudan pojasnjuje, da je gripa že dobro poznana bolezen, ki se vrača vsako sezono, zanjo imamo tudi cepivo, pojavljajo se že učinkovita zdravila. V nasprotju s tem je koronavirus za zdaj še skoraj povsem nepoznan, previdnost oblasti je potrebna predvsem zato, da nas ne preseneti, pravi Rudan.
"Če ima virus trenutno kakršenkoli interes, je to interes, da se prilagodi človeški vrsti kot gostitelju, v katerem se bo lahko množil, ne pa, da nas bo ubil. Virus s širjenjem mutira zato, da bi se nam čim hitreje prilagodil. Številne mutacije ga bodo verjetno naredile tudi manj nevarnega za naše zdravje," pojasnjuje hrvaški strokovnjak in zaključuje: "Ni veliko verjetnosti, da bo novi koronavirus postal nevarnejši, kot je trenutno, a to bomo lahko z gotovostjo trdili šele, ko bo epidemije konec."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta