Kamala Harris obljubila nadaljnjo podporo Izraelu. Ji lahko to na volitvah škodi?

Jon Knez Jon Knez
23.08.2024 16:58

S sklepnim govorom podpredsednice se je končala konvencija demokratov v Chicagu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obljubila je, da bo predsednica vseh Američanov. 
Reuters

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je na zadnji dan konvencije demokratov v Chicagu sprejela predsedniško nominacijo in nagovorila delegate in udeležence konvencije, ki je potekala od ponedeljka. Obljubila je, da bo predsednica vseh Američanov. Govor je bil zaznamovan z zunanjo politiko. 

Začela je s svojo biografijo, navedla, da je hči priseljencev iz Indije in Jamajke. Pa kako je postala generalna tožilka in nato senatorka za Kalifornijo. Napovedala je, da si bo, če bo izvoljena, prizadevala za blaginjo srednjega razreda z znižanjem davkov in da bo upoštevala ustavna načela, vladavino prava, svobodne volitve in miren prenos oblasti. "Stopamo na novo pot naprej v prihodnost trdnega srednjega razreda, kar bo glavni cilj moje vlade. Ustvarili bomo gospodarstvo, kjer bo imel vsak enake možnosti za uspeh," je dejala.

Kamala Harris s soprogom Dougom Emhoffom.
Reuters

Protikandidatu Donaldu Trumpu je ponovno očitala, da želi odpraviti pravico do splava. Obljubila je, da si bo prizadevala za njeno povrnitev na ravni celotne države in tudi za potrditev zakona o volilnih pravicah in zakona o utrditvi mejne varnosti, ki so ga republikanci v kongresu zavrnili, ker jih je k temu pozval Trump. 

Pričakovano je bila deležna največjega aplavza, ko je govorila o Bližnjem vzhodu. Čeprav si, kot je dejala, prizadeva, da bi v Gazi prišlo do premirja, je bila jasna, da se bo vedno zavzemala za pravico Izraela do samoobrambe. "Prebivalci Izraela se ne smejo nikoli več soočiti z grozo, ki jo je teroristična organizacija Hamas povzročila 7. oktobra lani. Je pa to, kar se dogaja v Gazi, uničujoče. Toliko izgubljenih nedolžnih življenj. Razsežnosti trpljenja so srce parajoče. S predsednikom Bidnom želiva to vojno končati tako, da bo Izrael varen, talci izpuščeni, trpljenje končano, palestinsko ljudstvo pa da bo lahko uresničilo svojo pravico do dostojanstva, varnosti, svobode in samoodločbe," je bila naklonjena Izraelu. 

epa11561101 A protester holds a pro-Palestinian sign in front of anti-riot police officers during a protest on the final night of the Democratic National Convention (DNC) in Chicago, Illinois, USA, 22 August 2024 (issued 23 August 2024). Chicago has been preparing for months for multiple protests timed to the 2024 Democratic National Convention (DNC). The DNC was held from 19 to 22 August 2024, during which delegates of the United States' Democratic Party voted on the party's platform and ceremonially for the party's nominee for president, Vice President Kamala Harris, and for vice president, Governor Tim Walz of Minnesota, for the upcoming presidential election. EPA/OLGA FEDOROVA
Olga Fedorova

Dejala je tudi, da ne bo oklevala s sprejetjem kakršnih koli ukrepov za obrambo pred Iranom in teroristi, ki jih ta islamska država podpira. "Ne bom podlegla tiranom in diktatorjem, kot je Kim Jong-un, ki podpirajo Trumpa, ker se ga zlahka manipulira z laskanjem in uslugami," je dodala. Nekateri analitiki so spričo tega dejali, da je na trenutke zvenela kot tradicionalna republikanka. Trump je v odzivu na Fox TV dejal, da bi lahko vse, kar obljublja, izpolnila že v zadnjih štirih letih. 

Reuters

S proizraelsko držo do vojne v Gazi je razočarala aktiviste, ki protestirajo za mir. Opozorili so, da s tem pod vprašaj postavlja zmago v ključnih zveznih državah. Propalestinski aktivisti, ki skušajo ameriško vlado prepričati o ustavitvi vojne v Gazi, so protestirali tudi v Chicagu. Del strankarskih delegatov, ki zastopa demokratske volivce, ki protestno niso podprli takratnega kandidata Bidna, pa je želel nagovoriti udeležence konvencije, a jim stranka tega ni dovolila, poročajo ameriški mediji. Po drugi strani sta bila med govorci na večdnevnem dogodku starša ameriškega državljana, zajetega med vdorom palestinskih borcev v Izrael 7. oktobra lani. 

Propalestinski demokratski volivci so se v času strankarskih volitev povezali v gibanje, ki pogojujejo svojo podporo s tem, da demokrati uvedejo embargo na izvoz orožja v Izrael in dosežejo premirje v Gazi. Ker temu Harrisova očitno ni dovolj naklonjena, postavlja pod vprašaj podporo najmanj 700 tisoč ljudi, ki so oddali takšno ali drugačno različico protestne glasovnice. Največ zagona je to protestno gibanje dobilo v Michiganu, kjer prebiva številna arabsko-ameriška skupnost, ravno ta zvezna država pa bo ena ključnih na novembrskih predsedniških volitvah. Ameriški mediji pišejo, da demokrati stavijo na to, da bi bila ponovna izvolitev Trumpa še večja katastrofa za Palestince. 

Reuters

Na zadnji dan konvencije, ki je po gledanosti presegla republikansko pred mesecem dni v Milwaukeeju, so se na odru znova zvrstili znani demokratski politiki, aktivisti in umetniki. Konvencije se je udeležilo tudi nekaj republikancev, ki nasprotujejo Trumpu. nekdanji republikanski kongresnik iz Illinoisa Adam Kinzinger je dejal, da republikanska stranka ne obstaja več, saj da je izdala konservativna načela človeku, ki mu je mar le zase. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta