Kateri potni listi odpirajo največ meja?

DR
23.01.2023 18:31

Na vrhu svetovne lestvice so Japonska, Singapur in Južna Koreja, Slovenija ne zaostaja kaj dosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potni list je še vedno dokument, ki ga je dobro imeti.
Andrej Petelinšek

Novo četrtletno poročilo londonskega svetovalnega podjetja Henley&Partners, ki se med drugim ukvarja z urejanjem državljanstev in dovoljenj za bivanje, je pokazalo, da potni listi treh azijskih držav zagotavljajo svojim lastnikom večjo svobodo pri potovanju po svetu kot potni listi vseh drugih držav. Prva na tem seznamu je Japonska, sledita Singapur in Južna Koreja. Kdor je lastnik japonskega potnega lista, lahko namreč brez vizuma ali z vizumom, ki mu ga odobrijo takoj, ko zaprosi zanj, obišče 193 držav po vsem svetu, medtem ko lahko lastniki singapurskega in južnokorejskega potnega lista obiščejo 192 držav.

Zdaj ko se države azijsko-pacifiške regije znova odpirajo po pandemiji covida-19, bodo njihovi državljani zagotovo z veseljem izkoristili to potovalno svobodo. Toda previdnejši odziv azijskih držav na pandemijo pomeni, da je njihovi državljani vseeno ne bodo izkoristili v taki meri kot Evropejci in Američani. Trem vodilnim azijskim državam, kar zadeva najbolj zaželene potne liste na svetu, sledi namreč cela četica evropskih držav. Lastniki nemškega in španskega potnega lista lahko namreč brez vizuma ali z vizumom vstopijo v 190 držav, lastniki finskega, italijanskega in luksemburškega pa v 189. Peto mesto so zasedle Avstrija, Danska, Nizozemska in Švedska, šesto pa Francija, Irska, Portugalska in Velika Britanija. Nova Zelandija in ZDA si delita sedmo mesto z Belgijo, Norveško in Švico. Slovenija je tik za njimi, z našim potnim listom se da brez težav vstopiti v najmanj 170 držav, v 28 državah je treba zaprositi za vizum pred odhodom, v 48 državah pa lahko vizum prejmemo kar na meji. Po drugih podatkih slovenski potni list odpira vrata v 181 držav. Na dnu seznama je Afganistan, saj lahko imetniki potnega lista te države brez vizuma, za katerega morajo zaprositi vnaprej, obiščejo le 27 držav, sledita mu Irak in Sirija.

Seznam podjetja Henley $ Partners temelji na enem od mnogih indeksov, ki so jih oblikovala finančna podjetja, da bi razvrstila potne liste različnih držav glede na to, v koliko drugih držav lahko njihovi imetniki z njimi vstopijo brez vizuma. Na seznamu Henely Passport Index so potni listi 199 držav razvrščeni glede na število destinacij, ki jih lahko njihovi imetniki obiščejo, ne da bi morali pred tem zaprositi za vizum. Seznam posodobijo večkrat na leto, saj se vizumske politike nenehno spreminjajo.

Na seznamu finančnega podjetja Arton Capital so potni listi 193 držav članic ZN in šestih območij (Tajvan, Makao, Hongkong, Kosovo, Palestina in Vatikan). Območij, ki so priključena k drugim državam, niso upoštevali. Tudi ta seznam posodobijo večkrat na leto, vendar podatke, na podlagi katerih ga oblikujejo, pridobivajo tako, da pozorno spremljajo spletne portale vlad posameznih držav. "Gre za priljubljeno orodje popotnikov, saj po njegovi zaslugi brez težav pridejo do točnih informacij, ki jih potrebujejo za izvedbo svojega potovanja," je decembra za televizijo CNN izjavil Armand Arton, direktor in ustanovitelj podjetja Arton Capital.

Na prvo mesto svojega seznama Global Passport Power Rank 2023 je podjetje Arton Capital uvrstilo potni list Združenih arabskih emiratov, saj ta bodisi brez vizuma bodisi z vizumom, izdanem ob prihodu, svojemu lastniku odpre vrata v 181 držav. Drugo mesto s tega seznama je zasedlo enajst držav, med katerimi je največ evropskih: Nemčija, Švedska, Finska, Luksemburg, Španija, Francija, Italija, Nizozemska, Avstrija, Švica in Južna Koreja. ZDA in Velika Britanija so skupaj z Dansko, Belgijo, Portugalsko, Norveško, Poljsko, Irsko in Novo Zelandijo na tretjem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta