Kijev opozarja državljane: Kmalu ofenziva, zapustite okupirana območja!

M.R.
05.04.2023 09:51

Kijev je pozval Ukrajince, naj zapustijo območja pod rusko okupacijo, saj da se bo kmalu začela ofenziva ukrajinske vojske. ZDA pa so obljubile Ukrajini nov paket vojaške pomoči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajina je že prejela nekaj tankov leopard 2.
Profimedia

"Ukrajincem svetujem, da začasno zapustijo okupirana območja, da se odpravijo v tretje države ali pa da se pripravijo," je povedala namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk, dodatnih pojasnil pa ni ponudila. 

"Veste, kaj je treba storiti, zavarujte sebe in svoje otroke. Okupatorji še imajo čas, da odidejo," je nadaljevala in dodala, da nekateri med njimi že pospravljajo svoje stvari in da bi bilo dobro, če bi odpeljali s seboj tudi svoje sodelavce. 

Ameriško obrambno ministrstvo je najavilo sicer nov paket pomoči Ukrajini v vrednosti 2,6 milijarde dolarjev. V glavnem naj bi šlo za strelivo za artilerijo in druge oborožitvene sisteme, kot je večcevni raketni sistem Himars. 

Orožje in strelivo v vrednosti pol milijarde dolarjev bodo dobavili iz vojaških zalog, je sporočil Pentagon. Hkrati pa bodo ZDA od vojaške industrije naročile še za 2,1 milijarde dolarjev orožja in streliva. V tem paketu naj bi bili radarski sistemi protizračne obrambe, komunikacijska oprema, raketni sistemi in vozila različnih tipov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta