Kisika naj bi imeli do četrtka zjutraj: Kdo je v turistični podmornici, ki je izginila v Atlantiku?

Va
20.06.2023 13:01

Pet potnikov na podmornici se je odpravilo na ogled razbitin Titanika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
Oceangate

Pet ljudi na turistični podmornici, ki se je v ponedeljek odpravila na ogled lupine potopljenega Titanika, že kmalu pa izginila v Atlantiku, ima zalog kisika največ do četrtka zjutraj.  

Na slabih sedem metrov dolgo podmornico so se vkrcali britanski milijarder, poslovnež in raziskovalec Hamish Harding, pakistanski poslovnež Šahzada Davud s sinom Sulemanom, pa tudi francoski raziskovalec Paul-Henry Nargeolet. Peti potnik naj bi bil Stockton Rush, izvršni direktor OceanGate, družbe, ki organizira te ekspedicije. Za osemdnevno avanturo je treba ošteti 250.000 dolarjev. 

Preiskovalno plovilo Polar Prince je v ponedeljek zvečer najprej opravilo površinsko iskanje. V mednarodni reševalni akciji, ki jo usmerjajo iz Bostona, sodelujejo kanadska in ameriška mornarica, vladne agencije in komercialne družbe, specializirane za operacije v morskih globinah. 

Raziskovalec oceanov Robert Blasiak je za BBC pojasnil, da bo zaradi atmosferskega pritiska reševanje izjemno težko, če bo turistična podmornica padla na oceansko dno. Pritisk bi bil v tem primeru kar 380-krat večji kot na površini, je pojasnil. 

Reuters

Frank Owen, bivši podmorniški časnik, pravi, da je največji izziv v takšni situaciji ohraniti zbranost. Potniki na plovilu, ki ga ni mogoče odpreti odznotraj, ne smejo potrošiti preveč kisika. "Če bi jih zajela panika ali bi se preveč premikali, bi lahko zalog kisika zmanjkalo," je pojasnil. 

Mike Reiss, producent, ki je lani potoval s podmornico Titan, je povedal, da je v pogodbi, ki jo potnik podpiše, preden gre kot turist v podmornico, trikrat omenjena smrt. Možnost, da se s poti ne vrneš živ, je vključena v pogodbo, podjetje, ki avanturo organizira, pa ne prevzema odgovornosti.    

Ostanki Titanika, ki je doživel brodolom leta 1912, na globini približno 3800 metrov ležijo 700 kilometrov južno od St. Johnsa v Novi Fundlandiji v Kanadi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta