Kitajska pod drobnogled vzela nekatere evropske mlečne izdelke. To je razlog ...

STA, A.L.
21.08.2024 11:32

Peking bo pod drobnogled vzel subvencije EU za nekatere mlečne izdelke, ki so uvoženi na Kitajsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Za ta korak se je odločil dan po tem, ko so v Bruslju predstavili nov predlog glede začasnih dodatnih carin za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske.

"Ministrstvo za trgovino je sklenilo z 21. avgustom uvesti preiskavo subvencioniranja nekaterih uvoženih mlečnih izdelkov s poreklom iz EU," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ministrstvo zapisalo na svoji spletni stani.

Preiskava bo zajemala uvožene mlečne izdelke - sveže sire, skuto, sir z modro plesnijo ter do določene mere tudi mleko in smetano, so pojasnili na ministrstvu.

Kot so navedli, so 29. julija od kitajskega združenja proizvajalcev mlečnih izdelkov prejeli vlogo za preiskavo subvencioniranja evropskih izdelkov, 14. avgusta pa so opravili posvetovanja z EU.

Preiskava bo pod drobnogled vzela subvencijske sheme EU, izvedene v obdobju 12 mesecev do konca marca 2024. Ob tem naj bi preučila škodo, povzročeno domači industriji med začetkom leta 2020 in koncem marca letos.

Preiskava bo zaključena v letu dni

Preiskava se bo osredotočila na glavne subvencijske stebre, vključno s skupno kmetijsko politiko ter nacionalnimi subvencijskimi načrti na Irskem, v Avstriji, Belgiji, Italiji, na Hrvaškem, Finskem, v Romuniji in na Češkem.

Zaključena bo v letu dni, pri čemer se lahko "v posebnih okoliščinah" podaljša za šest mesecev, so dodali na kitajskem ministrstvu.

Peking je novico objavil dan zatem, ko je Evropska komisija predlagala rahlo znižanje dodatnih carin za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske, in sicer v višini do 36 odstotkov. Tem bi se kitajski proizvajalci lahko izognili le, če bo Peking ponudil alternativno rešitev, da kitajski proizvajalci zaradi državnih subvencij ne bi nepošteno spodkopavali evropskih tekmecev.

Bruselj je začasne dodatne carine uvedel 5. julija, potem ko je v sklopu preiskave preliminarno ugotovil, da izdelovalci v azijski velesili uživajo koristi nepoštenih subvencij v okviru dobavne verige.

Preiskava mlečnih izdelkov je zadnja v nizu kitajskih preiskav trgovinskih praks EU - pretekli mesec so napovedali protidampinško preiskavo uvoza svinjine iz EU.

Peking je prejšnji mesec napovedal tudi preiskavo praks EU glede tujih subvencij, potem ko je Bruselj glede državnih subvencij sprožil preiskavo več kitajskih transportnih podjetij in podjetij za zeleno energijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta