Konec zabave za premierja Johnsona: Medtem ko je bila država v lockdownu, so se v vladi veselo družili in zabavali

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
31.01.2022 17:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ponižen in skrušen kot že dolgo ne: Boris Johnson pred vrati vladne rezidence na londonskem Downing Street 10. 

Reuters

Zabave je verjetno konec. Vsaj za neukročenega britanskega premierja, 56-letnega Borisa Johnsona, morda tudi za njegovo konservativno stranko, ki je na oblasti od leta 2005. Torijci so v zadnjem desetletju izvedli svoj glavni načrt, izstop iz Evropske unije, vmes zamenjali tri premierje, a morebiti je Johnson zadnji za kar nekaj časa. Ankete na Otoku namreč kažejo, da politik z nenavadno pričesko uživa le 30-odstotno podporo, konservativce pa bi po dolgih letih političnega somraka nasekali laburisti; če bi bile volitve minulo nedeljo, s 40 odstotki volilnih glasov proti tretjini vseh volivcev. A bolj verjetno se zdi, da bi lahko Johnsona strmoglavili njegovi lastni kolegi in predlagali novega premierja.

Vrstijo se protesti. Kriv, sporočajo ljudje.

EPA

Ankete, ki jih povzema bruseljski medij Politico, so bile sicer napravljene še pred tem, ko je prišlo v javnost težko pričakovano poročilo o zabavah na Downing Street 10, kjer domuje vlada Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske oziroma premier Johnson, v času ustavitev javnega življenja. V poročilu avtorica, visoka in po besedah njenih znancev nepopustljiva državna uradnica Sue Gray, sicer konservativka, ugotavlja več napak, med drugim zdrse v vodenju države v času koronakrize ter napačne presoje na različnih ravneh vladnega in premierjevega kabineta, češ da nekateri dogodki ne bi bili smeli biti dovoljeni. Poročilo, ki je bilo objavljeno zgolj v uvodni različici, navaja preiskavo 16 družabnih srečanj, ki so na Downing Streetu potekala leta 2020 in lani, med drugim naj bi bil imel Johnson rojstnodnevno zabavo. Teh dogodkov, na katerih se je družilo krepko več ljudi, kot je bilo tedaj zapisano v protikovidnih odlokih (v nekem času zgolj po dve osebi iz različnih gospodinjstev), naj bi bilo po poročanju britanskih medijev še več.

Sue Gray je opravila pogovore z več kot 70 ljudmi, a je pri tem, kaj lahko pove, izjemno omejena zaradi policijske preiskave dogodkov, ki še traja. Ugotavlja pa, da je glede na zahteve, ki jih je v boju za ustavitev širjenja koronavirusa do javnosti imela vlada, "nekatera ravnanja v zvezi s temi srečanji težko upravičiti". Nekatera so glede na njena poročila predstavljala "resen neuspeh" pri upoštevanju visokih standardov, ki se pričakujejo od vladnih uslužbencev, prav tako je bilo premalo premisleka deležno vprašanje, kako primerni so ti dogodki in kako bi bili sprejeti. Ugotovila je napake pri vodenju in v presoji na različnih ravneh Downing Streeta. "Nekateri dogodki se ne bi bili smeli odviti. Drugi se ne bi bili smeli razviti tako, kot so se," je dejala. V ducat strani dolgem poročilu, za pripravo katerega je pregledala spletno pošto, tekstovna sporočila in zabeležene prihode in odhode v vladno rezidenco, je bila kritična tudi do "čezmernega uživanja alkohola" ob različnih priložnostih. Ločeno preiskavo dogajanja je sprožila tudi policija, ki je ali bo pod drobnogled vzela najmanj 12 dogodkov. Obstaja možnost, da bi lahko tisti, ki so se jih udeležili, vključno s premierjemJohnsonom, prejeli globo zaradi kršenja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Odrekli so se mu tudi mediji. Sramota je že nekaj dni najpogostejša beseda na naslovnicah

EPA

Pozivi k Johnsonovemu odstopu se vrstijo, tudi iz vrst konservativcev. A premier je že večkrat, tudi po objavi poročila, zatrdil, da ostaja na položaju. Se pa je opravičil za "stvari, ki jih nismo naredili prav", in "način, kako smo se s tem soočili". Zatrdil je, da razume jezo ljudi, saj da je "bila pandemija težka za vse in so vsi sprejemali izjemne žrtve, opravičilo zato ni dovolj". Napovedal je niz sprememb pri upravljanju države in vlade, pa tudi vnovično presojo trenutno veljavnega pravilnika glede obnašanja javnih uslužbencev. V prihodnjih dneh naj bi sledilo še več naznanil z namenom izboljšanja delovanja vlade. "Razumem in bom ukrepal," je obljubil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta