Ladjedelnica, ki je zgradila Titanik, rešena pred stečajem

STA, A.L.
05.10.2019 08:33

Ikonična severnoirska ladjedelnica Harland and Wolff, ki je zgradila tudi legendarno ladjo Titanik, bo delovala dalje. Pred stečajem jo je rešilo britansko energetsko podjetje Infrastrata, ki je upravljavcu BDO zanjo odštelo šest milijonov funtov (6,74 milijona evrov).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Glavno premoženje ladjedelnice zajema večnamenske proizvodne prostore, pomole in ladjedelniške objekte v pristanišču v Belfastu, ki predstavljajo idealno lokacijo za industrijo energetske infrastrukture, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
Harland and Wolff ni zgradila le Titanika, ki je neslavno potonil leta 1912, temveč tudi dve sestrski ladji Olympic in Britannic, med drugo svetovno vojno pa je iz njenih delavnic izplulo skoraj 150 vojnih ladij.
Podjetje se je od tedaj odmaknilo od ladjedelništva in se je v zadnjem obdobju ukvarjalo predvsem z vetrno energijo in pomorskimi inženirskimi projekti.
Harland and Wolff, čigar zgodovina sega v leto 1861, je v upravljanju BDO od avgusta, ko je njegovo matično podjetje, nizozemski Dolphin Drilling, vložil predlog za stečaj.
V začetku minulega stoletja je zaposloval več kot 30.000 zaposlenih, pred skorajšnjim propadom pa le še 130.
V podjetju Infrastrata so pojasnili, da jih bo 79, ki se niso odločili za prostovoljno prekinitev delovnega razmerja, ohranilo delo. Napovedali so še, da nameravajo v naslednjih petih letih število zaposlenih povečati za več sto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta