Ljudje jezni javljajo, da je po uvedbi evra na Hrvaškem vse dražje, trgovci pa se branijo, da cen niso dvignili

Va
03.01.2023 10:32

Isti izdelki in storitve zdaj stanejo bistveno več kot še zadnji dan lanskega leta, trdijo potrošniki, ki so se čustveno poslovili od kun. S torkom dražja tudi bencin in dizel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Moško striženje je stalo 60 kun. Pridem pred dnevi in frizerka reče: Zaokrožila bom na 10 evrov, da nam bo vsem lažje."; "Kava z mlekom v kafiču, kamor hodim vse življenje, je skočila z 12 na 15 kun." 

Potrošniki na Hrvaškem trdijo, da isti izdelki in storitve zdaj stanejo bistveno več kot še zadnji dan lanskega leta. Od 1. januarja 2023 ima tudi Hrvaška evre in nejevoljni južni sosedi trdijo, da se jim ponavlja zgodba držav, ki so prešle na evro že pred leti: cene da se zaokrožajo navzgor, to pa pomeni znatne podražitve hrane, storitev, parkiranja ... Na spletni strani Reddit so odprli celo posebno skupino, kamor ljudje sporočajo neštete primere podražitev.

V vladi v Zagrebu so reagirali prvi delovni dan po praznikih. Že takoj v ponedeljek je premier Andrej Pleković sklical sestanek s pristojnimi ministri, inšpekcijskimi službami, davčno in finančno upravo ter na twitterju sporočil, da nova valuta ne sme biti razlog za višje cene. Minister za gospodarstvo Davor Filipović pa je dobil nalogo, da se sestane s predstavniki trgovcev. Pred današnjim sestankom so trgovci očitke, da so cene dvignili, zavrnili. Pravijo, da striktno upoštevajo pravila zaokroževanja in da se cene v trgovinah niso spremenile tudi zaradi uspešnih dogovorov z distributerji. Trgovci trdijo, da so cene pred uvedbo evra rasle iz drugih razlogov, ne zato, ker se je pripravljalo slovo od kun.   

Pritožbe prejema tudi hrvaško združenje za zaščito potrošnikov. Ljudje se prve dneve z evrom (do sredine januarja v obtoku ostajajo tudi še kune) najbolj pritožujejo nad cenami kave, opazili so, da je dražji tudi odhod v pekarno ...

Na Hrvaškem sta s torkom dražja tudi bencin in dizel. Liter bencina po novem stane največ 1,33 evra (10,02 kune), dizel pa 1,47 evra (11,08 kune).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta