Minister: Zakaj tega ne storijo v Sloveniji? Petrol na Hrvaškem protestno za eno uro zaprl bencinske servise

M.R.
28.12.2022 12:44

Slovenska družba Petrol je na Hrvaškem protestno za eno uro zaprla svoje bencinske servise izven mreže avtocest.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bencinski servis Petrola na Hrvaškem
Profimedia

V družbi pojasnjujejo, da so to storili zaradi interventnih ukrepov, usmerjenih v nižanje cen goriva. "Te ogrožajo zanesljivo in stabilno oskrbo z gorivom," so še dodali. 

Bencinski servisi Petrola in Croduxa na Hrvaškem so bili danes zaprti med 12. in 13. uro, odprti pa so bencinski servisi na avtocestah, prav tako so odprti navtični bencinski servisi. Poleg tega je bila v času protestnega zaprtja zagotovljena oskrba na vseh servisih tudi za policiste, gasilce in reševalna vozila. 

"Ukrep ni usmerjen proti vam, našim kupcem - zato smo tudi čas zaprtja izbrali tako, da bi vam povzročili, kolikor je mogoče, malo nevšečnosti. Kaže pa na nevzdržnost položaja, v katerem smo se znašli," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Poudarjajo, da regulacija cen goriva ne omogoča pozitivnega poslovanja in da se hrvaška vlada ne ozira na njihova opozorila. Zatrjujejo, da breme regulacije cen naftnih derivatov nosijo izključno trgovci, ob tem pa dodajajo, da prihodki v državni proračun od prodaje naftnih derivatov ostajajo nespremenjeni. "Za to potezo smo se odločili, da bi z državo našli skupni jezik in zagotovili nadaljnjo stabilno oskrbo z naftnimi derivati in zaščitili več kot 2173 delovnih mest," so zapisali in se svojim strankam zahvalili za razumevanje. 

Danes se je z upravo Petrola sestal hrvaški minister za gospodarstvo Davor Filipović, po sestanku pa je dejal, da je neprijetno presenečen nad takšnim ravnanjem Petrola. Povedal je, da so marže na Hrvaškem na približno enaki ravni kot v Sloveniji, da si v upravi Petrola želijo, da bi znašale okoli 1 kune (0,13 evra), trenutno pa so približno v višini 75 lip (10 centov). V prvih devetih mesecih je Petrol na Hrvaškem po ministrovih besedah ustvaril okoli 100 milijonov evrov dobička, "kar dokazuje, da niso ravno v tako resnih težavah". "Pri nas bodo zaprli bencinske servise za eno uro? Zakaj tega ne storijo v Sloveniji? Imajo enako maržo. Ina je zagotovila zadostne količine vsega. Vse bom pozval k razumnemu vedenju in k dialogu," je sklenil Filipović. 

Petrol: Škode za dobrih 45 milijonov evrov

Petrol sicer trdi, da je od 7. februarja cena naftnih derivatov na Hrvaškem regulirana. Od takrat jo je po svojih trditvah prisiljena prodajati z negativno maržo, zaradi česar je družba utrpela za več kot 45 milijonov evrov škode. Če bi s tem nadaljevali, bi prihodnje leto družba povzročila za 68 milijonov evrov škode, kar skupaj pomeni okoli 114 milijonov evrov škode. Ob tem še poudarjajo, da na Hrvaškem Petrol nima svoje rafinerije, kar pomeni, da mora derivate kupovati na trgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta