Madžarska: Zmaga Orbanove Fidesz, Magyar dobil 31 odstotkov

STA, J.K.
10.06.2024 01:10

Zmaga Fidesz je bila pričakovana, vendar je v primerjavi z napovedmi dosegla nekoliko nižjo podporo od pričakovane in slabši izid kot pred petimi leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na evropskih volitvah na Madžarskem je po podatkih tamkajšnje volilne komisije s 43 odstotki glasov zmagala vladajoča stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana. Na drugem mestu je stranka Spoštovanje in svoboda (TISZA) njegovega potencialnega konkurenta Petra Magyarja, ki je s skoraj 31 odstotki glasov presegla pričakovanja.

Zmaga Fidesz je bila pričakovana, vendar je v primerjavi z napovedmi dosegla nekoliko nižjo podporo od pričakovane in slabši izid kot pred petimi leti, ko je dobila nekaj več kot 52 odstotkov glasov. Javnomnenjske raziskave so namreč stranki TISZA pred današnjim glasovanjem napovedovale približno 27-odstotno podporo, Orbanovi stranki Fidesz pa približno 50 odstotkov glasov madžarskih volivcev.

Zavezništvo stranke Fidesz in Krščansko-demokratske ljudske stranke KDNP naj bi tako v novem sklicu Evropskega parlamenta imelo 11 sedežev namesto sedanjih 13, liberalno-konservativna stranka TISZA pa naj bi imela sedem sedežev. Stranka je bila ustanovljena leta 2021 in za zdaj še ni jasno, kater politični skupini se bo pridružila.

Peter Magyar je postal Orbanov glavni izzivalec. 
Reuters

V Evropski parlament sta se ob tem uvrstila še zavezništvo socialistov in zelenih ter Gibanje naša domovina s po dvema oziroma enim evropskim poslancem. Tako kažejo zadnji podatki madžarske volilne komisije, pri čemer je preštetih nekaj več kot polovica glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta