Madžarski tožilec zahteva odpravo imunitete za evroposlanca Magyara

STA, A.L.
27.09.2024 14:03

Madžarski državni tožilec je v četrtek zahteval, da Evropski parlament odvzame imuniteto evroposlancu Petru Magyaru zaradi suma kraje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vodja najmočnejše madžarske opozicijske stranke Spoštovanje in svoboda (TISZA) je obtožen kraje mobilnega telefona v baru v Budimpešti letos junija, poročajo mediji.

Generalni državni tožilec Peter Polt je od predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola na podlagi dokazov, ki so se proti poslancu pojavili v preiskavi zaradi suma kraje, zahteval odvzem imunitete Magyarju, da bi lahko nadaljeval kazenski pregon, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Po navedbah tožilstva je bil Magyar 21. junija v zgodnjih jutranjih urah v nočnem klubu v Budimpešti, ko se je hudo sprl z drugim gostom, ki ga je snemal z mobilnim telefonom med plesom z žensko. Magyar mu je vzel telefon, ga spravil v žep in ga kasneje vrgel v Donavo pred več pričami, vključno z lastnikom telefona.

Incident se je zgodil manj kot dva tedna po junijskih evropskih volitvah

Magyar je sicer priznal, da je moškemu vzel telefon, ni pa priznal, da ga je vrgel v reko, poroča bruseljski portal Politico. Policija je telefon kasneje našla in ga vrnila lastniku v dobrem stanju. Kot so sporočili iz tožilstva, predstavlja ravnanje Magyara kaznivo dejanje kraje.

Incident se je zgodil manj kot dva tedna po junijskih evropskih volitvah, na katerih je stranka TISZA zasedla drugo mesto, za vladajočo stranko Fidesz premierja Viktorja Orbana.

Magyar, sicer nekdanji član Fidesza, velja za Orbanovega glavnega političnega tekmeca. Priljubljenost mu je zrasla, potem ko je marca objavil zvočni posnetek, ki naj bi razkrival nepravilnosti v ravnanju članov Orbanove vlade. Od tedaj je organiziral več protivladnih shodov, na katerih se je zbralo na tisoče ljudi.

Na evropskih volitvah je Magyar s svojo stranko TISZA osvojil sedem od 21 poslanskih mandatov, predvidenih za Madžarsko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta