Marihuana odslej ni več na spisku najnevarnejših drog. Kaj to pomeni?

A.L.
03.12.2020 11:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Komisija za droge OZN je včeraj s seznama najnevarnejših drog umaknila marihuano oziroma učinkovino THC, kar naj bi odprlo več možnosti za uporabo v medicinske namene, poroča New York Times. Pozornost je bila usmerjena predvsem v to, da se marihuano umakne iz četrte kategorije predpisa, ki je vse od leta 1961 marihuano uvrščal med najnevarnejše substance, med katere je med drugim uvrščen tudi heroin. 

"To je za nas zgodovinska zmaga, ne bi si mogli želeti nič več," je dejal Kenzi Riboulet-Zemouli, neodvisni raziskovalec politike drog in dodal, da se je konoplja v zgodovini uporabljala v medicinske namene, s sredino odločitvijo pa je ta status ponovno vzpostavljen.

Še vedno za mednarodni nadzor konoplje

Kljub temu pa ta odločitev ne pomeni, da je komisija legalizirala uporabo marihuane za rekreativno uporabo, niti ne pomeni, da se bo sprememba uveljavila v vseh državah članicah - te lahko svoje sezname še vedno urejajo po svoje.

New York Times povzema besede britanskega delegata, ki je dejal, da je prerazporeditev na lestvici "v skladu z znanstvenimi dokazi o terapevtskih učinkih", kljub temu pa država še vedno močno podpira mednarodni nadzor konoplje. Dodaja, da marihuana še vedno predstavlja "resna tveganja za javno zdravje".

Tudi kitajski delegat je dejal, da bo država kljub potezi Združenih narodov strogo nadzorovala konopljo, "da se zaščiti pred škodo in zlorabo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta