Mednarodna zaščita: Na Hrvaškem nevarnosti za kršitve

Kristina Božič
27.08.2019 17:13

Švicarsko sodišče je že drugo v Evropi, ki je letos zavrnilo vrnitev prosilcev za azil na Hrvaško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodelovanje slovenske policije s hrvaškimi kolegi se v zadnjih letih krepi.
Robert Balen

Švicarsko zvezno višje administrativno sodišče je to poletje pritrdilo pritožbi sirskega prosilca za azil. V Švici mu je uspelo zaprositi za azil potem, ko so ga policije na severu balkanske poti osemnajstkrat nezakonito vrnile v BiH. Sodišče je odločilo, da se na prvi stopnji ni zadovoljivo naslovilo vseh opozoril pritožnika zoper vračanje po Dublinski uredbi na Hrvaško. Tako dokazi o situaciji na Hrvaškem kot individualne okoliščine prosilca za azil so bili obravnavani "nezadostno, necelovito in neprimerno resno", je zapisal tričlanski senat. Sodba je bila izdana tri dni po intervjuju na švicarski televiziji s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović, v katerem je priznala, da hrvaška policija izvaja ilegalna vračanja v BiH - tudi z uporabo sile. Sodba se sklicuje na lansko poročilo Amnesty International o onemogočanju dostopa do azila na severu balkanske poti, na junijsko poročilo Sveta Evrope in poročila kolektiva Are you syrious? o poniževalnem in nezakonitem ravnanju hrvaške policije.
Že marca letos je tudi italijansko sodišče v Genovi razsodilo, da bi vrnitev na Hrvaško prosilce za azil in njihovo najmlajšo hčerko lahko izpostavila razmeram, ki ne bi bile skladne z določili evropske konvencije o človekovih pravicah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta