Merklova o ukrepih proti covidu-19: Trud se izplača. Če se bo oklevalo, bo lahko prišel še tretji val

STA, VČ
21.01.2021 12:33
"Ne gre zgolj za številke. Gre za ljudi, ki so umrli v osami, za njihovo usodo, gre za družine, ki žalujejo," pravi nemška kanclerka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angela Merkel 
Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ocenila, da so omejevalni ukrepi v boju proti covidu-19 začeli kazati rezultate. Vendar pa so podatki o dnevnem številu umrlih grozljive. "Ne gre zgolj za številke. Gre za ljudi, ki so umrli v osami, za njihovo usodo, gre za družine, ki žalujejo," je dejala.

Vendarle pa je zadovoljna, da se številke dnevnih novih okužb s koronavirusom umirjajo. "To kaže, da so strogi ukrepi, ki so jih morali ljudje v Nemčiji spoštovati več tednov, začeli kazati rezultate. In to v bistvu kaže, da se trud izplača," je dejala kanclerka na novinarski konferenci v Berlinu.

Veliko skrbi jim sicer povzroča mutacija virusa, t. i. britanski sev, ki naj bi bil precej bolj nalezljiv in naj bi se širil še hitreje kot dosedanja različica. Širjenje tega seva bodo skušali kar se da upočasniti, je povedala Merklova.

Zavzela se je za vztrajanje pri ukrepih za zajezitev širjenja virusa. Če se bo oklevalo, bo lahko prišel še tretji val, morda še hujši kot sedanji, je opozorila. "A to še lahko preprečimo. Še je nekaj časa, da se izognemo nevarnosti, ki tiči v tem mutiranem virusu," je dejala nemška kanclerka.

Vsi dodatni ukrepi so namenjeni preventivni skrbi za državo, za zdravje ljudi in tudi za gospodarstvo, zaposlene in kulturo, je še dejala in branila uvedbo novih ukrepov, ki so jih v Berlinu sprejeli v torek zvečer skupaj s predsedniki deželnih vlad. "Vse je namenjeno temu, da letos omejimo pandemijo in jo končno tudi premagamo," je dejala Merklova. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta