Minister sporočil: Avstralija bo verjetno zaprta za obiskovalce do konca leta 2022

STA, A.L.
07.05.2021 10:28
Avstralija bo verjetno zaprta za obiskovalce do konca leta 2022, je danes ocenil avstralski minister za trgovino in turizem Dan Tehan. Nov val pandemije covida-19 po svetu je tako razblinil upanje na hitro ponovno odprtje države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Avstralski minister Tehan je ob tem dejal, da je širjenje okužb z novim koronavirusom v Indiji pokazalo, da je avstralska skorajda popolna prepoved prihodov še vedno nujna, da Avstralija ohrani status države brez covida-19.

"Težko je določiti, kdaj bi se lahko meje znova odprle. Najboljše ugibanje je, da v sredini ali drugi polovici prihodnjega leta," je za Sky News dejal Tehan.

Zaprtje Avstralije za skoraj tri leta bo velik udarec za turistično industrijo, ki je pred pandemijo na leto beležila 40 milijard ameriških dolarjev prihodkov.

Avstralija od 20. marca lani svojim državljanom prepoveduje potovanja v tujino, tujim obiskovalcem pa je vstop v državo dovoljen v zelo redkih, izjemnih primerih.

Pred pandemijo covida-19 je v državo na mesec vstopilo približno milijon kratkotrajnih obiskovalcev. Ta številka je zdaj približno 7000. Ob vstopu je sedaj obvezna tudi 14-dnevna stroga hotelska karantena.

Nedavno vzpostavljeni potovalni mehurček z Novo Zelandijo je doživel mešan uspeh, saj so ga prekinili v mestih, kjer so pred zajezitvijo zabeležili prenose okužb iz karantenskih prostorov.

Cepljenje poteka počasi

Avstralski premier Scott Morrison je kasneje sporočil, da bo prepoved vračanja avstralskih državljanov iz Indije, ki so jo uvedli zaradi zaostritve razmer v tej državi, prenehala veljati 15. maja, kot je bilo sprva predvideno.

Zaradi ta teden uvedene prepovedi je v Indiji obtičalo okoli 9000 Avstralcev. Zagrozili so jim z visokimi denarnimi kaznimi in zaporom, če bi poskušali zaobiti prepoved in se vrnili s posrednimi letalskimi povezavami.

Predvideni so trije poleti, na katerih se bodo lahko vrnili pripadniki ranljivih skupin, ki so še v Indiji. Ali bodo lahko ponovno vzpostavili tudi komercialne polete, še ni znano.

V Avstraliji so doslej potrdili 29.886 primerov okužbe z virusom sars-cov-2. Večji delež teh so potrdili v hotelskih karantenah.

Cepljenje v deželi tam spodaj, ki ima približno 25 milijonov prebivalcev, zaenkrat poteka počasi. Doslej so porabili 2,5 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta