Moskva o dobavi streliva z osiromašenim uranom Ukrajini: To je zelo slaba novica

STA, M.R.
07.09.2023 16:03

Rusija je obsodila napoved ZDA, da bo Ukrajini dobavila tankovsko strelivo z osiromašenim uranom, z besedami, da bo odgovorna za morebitne negativne vplive njegove uporabe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojak ob ameriškem oklepniku M2 Bradley na območju Zaporožja
Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je včeraj med obiskom v Kijevu napovedal dodatno ameriško pomoč Ukrajini v vrednosti več kot milijarde dolarjev, kar vključuje 665,5 milijona dolarjev vojaške in civilne varnostne pomoči. Ocenil je, da bo to dalo dodaten zagon ukrajinski protiofenzivi, v kateri so po oceni Washingtona že dosegli opogumljajoč napredek.

Pentagon je isti dan sporočil, da bodo Kijevu dobavili tankovsko strelivo z osiromašenim uranom. Tovrstno strelivo je sporno, saj ga v preteklih spopadih povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so rak in prirojene napake, čeprav ni dokazano, da je vzrok za te težave.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu danes dejal, da je to zelo slaba novica, saj je po uporabi tega streliva skokovito naraslo število bolnikov z rakom. "Enaka situacija neizogibno čaka ukrajinska ozemlja, kjer ga bodo uporabljali. Odgovorne bodo ZDA," je dejal.

Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je opozoril, da bodo to strelivo uporabile tudi ruske sile, če ga bodo dobile ukrajinske.

Ruski denar za ukrajinske veterane

Peskov je kritiziral tudi Blinknovo napoved, da bodo ZDA za rehabilitacijo in reintegracijo veteranov Kijevu dale 5,4 milijona dolarjev, ki so jih v okviru sankcij zasegli ruskim oligarhom. "Na to gledamo zelo negativno," je Peskov povedal novinarjem in poudaril, da je po mnenju Moskve zaseganje ruskega premoženja, tako javnega kot zasebnega, nelegitimno. To bo "na tak ali drugačen način vodilo do pravnih postopkov," je dodal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov
Reuters

Kritiziral je še napoved skupnih ameriško-armenskih vojaških vaj, ki bodo potekale prihodnji teden v Armeniji. Dejal je, da ne bodo prispevale k stabilizaciji razmer v regiji, niti k povečanju medsebojnega zaupanja.

Čeprav Armenija kritizira Moskvo, ker njene mirovne sile ne zagotavljajo nadzora na edini kopenski povezavi države z regijo Gorski Karabah v Azerbajdžanu, je Peskov danes ocenil, da Rusija še vedno zagotavlja svojo vlogo garanta regionalne varnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta