Ukrajinci trdijo, da so osvobodili pomembno strateško pozicijo, ki naj bi jim odprla pot do Krima

M.R.
31.08.2023 10:18

Gre za vas Robotine v pokrajini Zaporožje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojišče v vasi Robotine
Reuters

"Nedavni uspehi ukrajinskih sil na južni fronti bi lahko odprli pot za potiskanje Rusov nazaj na aneksirani polotok Krim," je ob tem povedal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Ruska vojska sicer trdi, da se njene sile še naprej nahajajo v vasi. 

Kijev si želi s protiofenzivo, ki jo je začel junija, presekati ruske sile in jim tako onemogočiti kopensko povezavo s Krimom. Pri tem bi morali zavzeti Tokmak in nato tudi Melitopolj. Če bi jim to uspelo, bi prepolovili ozemlje, ki ga je Rusija okupirala na jugu Ukrajine, hkrati pa otežili oskrbo ruskih sil na okupiranih območjih. 

Kuleba priznava, da je protiofenziva zelo težka. "Število minskih polj in utrdb je brez primere. Ruski brezpilotniki, helikopterji in letala dominirajo na nebu. Vendar nam postopoma uspeva," je povedal Kuleba na nedavnem sestanku v Parizu. Omenil je, da se je skupina 31 ukrajinskih borcev dobesedno več kilometrov plazila prek minskega polja in omočila zavzetje vasi Robotine. 

Medtem pa ruska stran trdi, da je uspešno odvrnila devet napadov ukrajinskih sil na območju omenjene vasi in vasi Verbove na jugovzhodu. Iz Moskve sporočajo, da je vzdolž več kot tisoč kilometrov dolge bojne črte vzpostavila tri obrambne linije. Ukrajinsko protiofenzivo je že večkrat ocenila kot popolnoma neuspešno, saj da za majhno napredovanje umre ogromno ukrajinskih vojakov. 

Prebili naj bi prvo obrambno linijo

Ameriški Inštitut za vojaške študije (ISW) je poročal, da so ukrajinske sile 29. avgusta napredovale vzhodno od vasi Robotine, hkrati pa utrjevale položaje v mestu. Ukrajina trdi, da je prebila prvo obrambno linijo ruskih sil, zdaj pa namerava Kijev svoje sile poslati naprej proti jugu, da bi zavzeli položaje, ki bodo omogočili napad na mesta pod rusko okupacijo ob Azovskem morju. 

Rusija ima veliko prevlado v zraku na bojiščih v Ukrajini.
EPA

Vendar naj bi bila ta območja močno zavarovana, saj naj bi Rusija zgradila kilometre dolg sistem rovov in predorov, poleg tega pa vkopala artilerijske položaje in postavila betonske protitankovske pregrade, ki so jih poimenovali "zmajevi zobje". Moskva upa, da bo to pomagalo pri ustavitvi nadaljnjega napredovanja ukrajinskih sil. 

Kijev je protiofenzivo začel ob pomoči Zahoda, ki je ukrajinski vojski zagotovil modernejšo orožje. Napredovanje je bilo počasno, poročali pa so tudi o določenih nesoglasjih med ukrajinskim vojaškim vrhom in ameriškimi generali glede taktike. 

Ukrajina ob tem trdi, da potrebuje še več orožja od Zahoda, še posebej tankov, opreme za razminiranje in vojaških letal, da bi si zagotovila tudi prevlado v zračnem prostoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta