Na čelu stranke in države Liz Truss: Napovedala znižanje davkov in zmago nad laburisti

Jon Knez Jon Knez
06.09.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Liz Truss vzhičena nad zmago ob prihodu na sedež koservativne stranke v Londonu.
Tolga Akmen

Napovedi anket so se izkazale za pravilne - nova britanska premierka bo dosedanja zunanja ministrica Liz Truss. Na glasovanju znotraj konservativne stranke je premagala tekmeca, nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka. Glasovalo je 172.437 torijcev, Trussova je prejela 81.326 glasov, kar je okoli 57 odstotkov, Sunak pa okoli 60 tisoč glasov, torej 43 odstotkov. Kot poroča BBC, zmaga dosedanje zunanje ministrice ni bila tako prepričljiva, kot so ji napovedovale javnomnenjske raziskave. Od kar so v stranki leta 2001 spremenili pravila glasovanja, nihče ni bil izvoljen z manj kot 60 odstotki glasov članov stranke. Boris Johnson jih je leta 2019 dobil dobrih 66 odstotkov.

Napovedala znižanje davkov in zmago nad laburisti

Po objavi rezultatov glasovanja je Liz Truss dejala, da bo izpolnila obljube, ki jih je dala volivcem. Napovedala je tudi drzen načrt za znižanje davkov za spodbuditev gospodarske rasti, ki ga bo vlada predstavila v prihodnjih dneh. Napovedala je tudi, da bodo na volitvah čez dve leti znova premagali opozicijske laburiste. "V kampanji sem zagovarjala konservativne vrednote in tudi vladala bom tako," je dejala ter izpostavila nizke davke in osebno odgovornost.

Med prvimi nalogami, s katerimi se bo morala v vlogi premierke spopasti, bodo draginja - inflacija na Otoku je na letni ravni že presegla deset odstotkov - in zlasti visoke cene energentov. V njeni ekipi naj bi glede slednjih po poročanju BBC že več tednov pripravljali paket pomoči. Ta vsebuje več opcij, ena naj bi bila tudi zamrznitev cen energentov. Pomemben izziv, ki je pred novo vodjo konservativcev, bo tudi poenotiti stranko, ki so jo v času Borisa Johnsona zaznamovala precejšnja razhajanja. Da se mora stranka stoodstotno poenotiti za Liz Truss, je ob objavi rezultatov glasovanja dejal tudi odhajajoči premier Johnson in dodal, da ima njegova naslednica dober načrt za spopadanje z draginjo.

Kraljica jo bo imenovala na Škotskem

Na čelu stranke in vlade bo Liz Truss torej nasledila Borisa Johnsona, ki je po številnih aferah z mesta šefa konservativcev odstopil 7. julija, medtem ko je na premierskem položaju ostal do izvolitve naslednika oziroma naslednice. Liz Truss je Johnsonu ostala zvesta do konca in se mu je včeraj v govoru po izvolitvi tudi zahvalila. "Boris, izvedel si brexit, porazil si Jeremyja Corbyna, uspešno si izpeljal cepljenje in se zoperstavil Vladimirju Putinu," je dejala. Za nasledstvo se je potegovalo osem kandidatov. Najprej so konservativni poslanci izbor skrčili na dva, o katerih so se nato od začetka avgusta po pošti izrekali člani konservativne stranke.

Danes bo Liz Truss skupaj z Johnsonom odpotovala na Škotsko v dvorec Balmoral h kraljici Elizabeti II., ki jo bo uradno imenovala na čelo vlade. Običajno srečanje kraljice z novim premierjem poteka v Buckinghamski palači, tokrat pa so želeli 96-letni kraljici, ki ima v zadnjem času težave z zdravjem, pot v London prihraniti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta