Na domu ameriškega predsednika v Delawaru spet odkrili zaupne dokumente, imenovan posebni preiskovalec

STA, Va
12.01.2023 19:04

Razen republikancev in bivšega predsednika Trumpa 80-letnemu Bidnu večina Američanov ne pripisuje slabih namenov, ampak ocenjujejo, da so spodrsljaji posledica njegovih let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden
EPA

Generalni državni tožilec ZDA Merrick Garland je danes imenoval neodvisnega posebnega preiskovalca za preiskavo domnevno napačnega ravnanja ameriškega predsednika Joeja Bidna z zaupnimi dokumenti, ki so jih našli v njegovi nekdanji pisarni in zasebni rezidenci v Delawaru.

"Podpisal sem dokument o imenovanju Roberta Hura za posebnega tožilca," je sporočil Garland. Pooblastil ga je za preiskavo vseh, ki so morda kršili zakonodajo v tej zadevi, je dejal. Dodal je, da je odločitev "v javnem interesu" in potrebna zaradi "izrednih okoliščin".

Hur je bil med letoma 2018 in 2021 zvezni tožilec v zvezni državi Maryland, na položaj ga je takrat imenoval prejšnji predsednik Donald Trump.

"To imenovanje javnost opozarja na zavezanost ministrstva k neodvisnosti sodstva v posebej občutljivih primerih in na njegovo zavezanost k sprejemanju odločitev na podlagi dejstev in prava," je poudaril Garland.

Merrick Garland 
EPA

Ameriški predsednik Joe Biden se je predtem danes na kratko odzval na novico, da so njegovi odvetniki našli še drugi sveženj zaupnih dokumentov iz časa, ko je bil podpredsednik ZDA. Zagotovil je, da v celoti sodeluje s pregledom pravosodnega ministrstva.

Drugi sveženj dokumentov so odkrili na njegovem domu v Delawaru. "Odvetniki so odkrili manjše število dokumentov z oznako zaupno v prostorih za skladiščenje in omaricah pri meni doma in v moji zasebni pisarni. Zaupne dokumente in materiale jemljem zelo resno," je dejal Biden.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je leta 2021 iz Bele hiše odnesel več škatel dokumentov, med katerimi jih je bilo več sto z oznako zaupno. Del dokumentov je na zahtevo Nacionalnih arhivov vrnil, zaupni informator FBI je potem delodajalcem v pravosodnem ministrstvu ZDA razložil, da je Trump številne dokumente zadržal, in zvezni policisti so jih z nalogom za preiskavo zaplenili v Mar a Lagu na Floridi.

Merrick Garland je za preiskavo Trumpovega ravnanja z zaupnimi dokumenti in oporekanja izidu predsedniških volitev 2020 imenoval posebnega tožilca Jacka Smitha. Trump zdaj redno zahteva, naj FBI izvede racijo tudi pri Bidnu, čeprav je pri obeh pomembna razlika. FBI je šele z racijo prišel do papirjev, ki jih Trump ni predal, Bidnovi pravniki pa sami odkrivajo zaupne dokumente in jih predajajo Nacionalnim arhivom.

Za Belo hišo in Bidna je nerodno dejstvo, da so prvi sveženj zaupnih papirjev, med katerimi naj bi bili dokumenti o Ukrajini in Iranu, odkrili v washingtonski pisarni že 2. novembra lani. Nato so počakali, da minejo vmesne volitve 8. novembra, informacijo pa potrdili šele pred kratkim. Razen republikancev 80-letnemu Bidnu sicer večina Američanov ne pripisuje slabih namenov, ampak ocenjuje, da so spodrsljaji posledica njegovih let. Kongresni republikanci pa so z odkritjem dokumentov pri Bidnu dobili nepričakovano politično darilo. V sredo so od finančnega ministrstva že zahtevali razne dokumente o financah predsednika in njegovega sina Hunterja Bidna.

Nacionalni arhivi so po odkritju dokumentov pri Bidnu pravosodno ministrstvo prav tako zaprosili, naj pregleda zadeve, pri čemer pa se uradno ne govori o preiskavi kot pri Trumpu. O tem pregledu naj bi še danes nekaj povedal tudi minister Garland.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta