Na Dunaju v skrbeh zaradi južnoafriške mutacije virusa na Tirolskem. Koliko učinkovito je sploh cepivo AstraZenece?

STA, VČ
08.02.2021 22:38
Ponekod po Italiji in Avstriji so zaradi bolj nalezljivih različic novega koronavirusa spet zaostrili omejitvene ukrepe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrija po eni strani ukrepe zaostruje, spet druge sprošča. To je nakupovalna ulica na Dunaju 8. februarja.
Reuters

Ponekod po Italiji in Avstriji so zaradi bolj nalezljivih različic novega koronavirusa spet zaostrili omejitvene ukrepe. 

V italijanski avtonomni pokrajini Južna Tirolska je znova ustavljeno javno življenje. Ljudje lahko svojo občino zapustijo zgolj, če morajo k zdravniku, na delo ali imajo druge nujne opravke. Srednješolci in učenci višjih razredov osnovnih šol v tej pokrajini se znova šolajo na daljavo, tisti v nižjih razredih pa se bodo od četrtka.

Z rdečo barvo so znova označene tudi pokrajina Perugia in več občin v pokrajini Terni v deželi Umbrija, ki je sicer oranžna. Na rdečih območjih se zapirajo bari, restavracije in večina trgovin. Ljudje lahko dom zapustijo samo iz nujnih razlogov. Učenci se tudi tam znova učijo na daljavo.

Za uvedbo najstrožjih ukrepov so se deželne oblasti v Umbriji odločile zaradi širjenja nalezljivejših različic novega koronavirusa. V petek so sporočili, da so preučili 42 vzorcev okuženih ljudi in pri 18 odkrili britansko različico, pri 12 pa brazilsko.

Rdeče so še posamezne občine v deželah Molize in Abruci, oranžni pa sta poleg Umbrije še deželi Sicilija in Apulija. Preostalih 16 dežel in avtonomna pokrajina Trento pa so rumene, kar pomeni najblažje ukrepe. Tam so lahko odprti tudi bari in restavracije, a le do 18. ure, in muzeji.

Kurz: Storiti je treba vse!

Zaradi bolj nalezljive različice novega koronavirusa so se za zaostritev ukrepov odločili tudi v avstrijski deželi Tirolska, ker se pri njih širi južnoafriška različica virusa. Potrdili so skoraj 300 primerov okužbe. Stroka je zahtevala izolacijo te dežele, česar pa oblasti niso sprejele. Predstavile so svoj paket omejitvenih ukrepov: poziv ljudem k omejitvi gibanja, obvezno predložitev negativnega izvida testa pred vstopom na žičnico ter obsežno testiranje s testi PCR na območjih z visoko sedemdnevno incidenco.

A vlada na Dunaju je nato za Tirolsko izdala opozorilo pred potovanji. Ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v tej zvezni deželi, pa je pozvala k testiranju. Po besedah avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza je treba storiti vse za preprečitev širjenja južnoafriške različice koronavirusa.

Medtem so v deželah Dunaj in Spodnja Avstrija znova odprli šole. Šole so se odprle tudi v več drugih evropskih državah, med drugim na Nizozemskem in Danskem. 

Novi dvomi o tretjem cepivu 

Na Hrvaškem, kjer so v minulih 24 urah potrdili najmanj okužb v enem dnevu od konca septembra, pa so se v Zagrebu in v liško-senjski županiji v šolskih klopeh dijakom zadnjih letnikov šol pridružili tudi dijaki ostalih razredov. V ostalih županijah pouk v srednjih šolah spremljajo zgolj dijaki četrtih letnikov. V večini hrvaških osnovnih šol so vsi učenci v učilnicah. Izjema je istrska županija.

Na Hrvaškem so začeli tudi distribucijo prvih odmerkov cepiva AstraZeneca, ki so ga v teh dneh prejele članice EU, nekatere pa so začele tudi že cepiti z njim. Več držav se je odločilo, da bodo cepili samo mlajše od 65 let, saj da ni dovolj podatkov o učinkovitosti cepiva pri starejših. 

Znanstveniki v Veliki Britaniji in Južni Afriki pa so ob tem ugotovili še, da je AstraZenecino cepivo le okoli 20-odstotno učinkovito proti blagi do zmerni obliki covida-19 po okužbi z južnoafriško različico koronavirusa. V Južni Afriki, kjer se je ta različica prvič pojavila, so zaradi tega odložili začetek cepljenja.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta