Na Hrvaškem odpirajo terase. "Strežemo lahko vse, tako hrano kot pijačo, in obratujemo do 22. ure"

Vida Božičko
27.02.2021 06:00
S Krešimirjem Tomićem, svetovalcem pri hrvaški obrtni zbornici, o ponedeljkovih sprostitvah gostinstva v naši južni sosedi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V ponedeljek, 1. marca, bodo lahko gostinci na Hrvaškem odprli terase. Pod katerimi pogoji?

"Za zdaj vemo, da se terase odpirajo, a odlok še ni objavljen. Glede na to, kar smo uspeli izvedeti, bodo lahko obratovali le povsem odprti prostori, če so vmes steklene pregrade, pa jih morajo odpreti. Razdalja med mizami mora biti tri metre, med stoli pa meter in pol. Upoštevati je treba vse higienske predpise, nujna bosta razkuževanje in uporaba mask. Ko pa bodo gostje že za mizo, maske ne bodo potrebovali, obvezne pa bodo, kadar bodo želeli uporabiti toaleto.

Le v tem primeru lahko stopijo v zaprti prostor, sicer pa se v notranjosti ne smejo zadrževati. Na terasah se lahko streže vse, tako hrana kot pijača, in obratujemo lahko do desete ure zvečer. Prevzem hrane in dostava pa sta dovoljena dlje. Kolikor vem, je tudi glasba prepovedana, saj bi tako gostje govorili glasneje in med govorom izločali kapljice."

Če bi se število okužb začelo povečevati, boste verjetno spet zapirali.

"Ja, to je mogoče. Tako so tudi povedali in nas na to možnost opozorili. Odloki se pri nas spreminjajo na 14 dni."

Kljub temu pozdravljate sproščanje ukrepov? Je to ključno za gostinski sektor?

"Pozdravljamo odpiranje, a zagotovo to ne bo dovolj profitabilno. Še vedno si želimo, da pomoč države ostane, saj bomo le tako lahko ohranili minimalna odpuščanja kot do zdaj. Kljub temu da je prodaja hrane in pijače padla za polovico, večina do zdaj ni odpuščala, saj so gostinci prejeli 4000 kun na zaposlenega, kar je približno 600 evrov. Dobili so tudi nadomestila za fiksne stroške in to mora ostati tudi naprej, sicer bi lahko začeli odpuščati, kasneje pa tudi zapirati. Odpuščanj si ne želi nihče, sploh pa ne pred sezono, ko bomo, upamo, delavce potrebovali. Že tako bo težava z delavci iz tujine, ki so vsako leto prišli za čas sezone. Kako jih bomo nadomestili, še ne vemo."

Bliža se turistična sezona. Kaj pričakujete od nje?

"Lani smo si zadali cilj, da bi dosegli vsaj polovico tega, kar smo imeli pred korono. To nam je uspelo, padec je bil manjši, kot smo pričakovali. Če bi bilo tudi letos tako, bi bili zadovoljni. A zdaj že vemo, da vsaj v predsezoni ne bo dobro. Potovanja bodo vsaj še nekaj časa omejena, upamo pa lahko na poletje."

Računate tako kot vsako leto tudi na slovenske goste?

"Upam, da bo tako kot lani in boste prišli na našo obalo, a to je odvisno predvsem od vas in od vaših omejitvenih ukrepov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta