Na Hrvaškem strmoglavilo vojaško letalo Mig-21, neuradno je tudi že znan razlog za strmoglavljenje

M.R.
06.12.2022 14:35

Pri Slatini, vzhodno od Zagreba, je strmoglavilo hrvaško vojaško letalo Mig-21. Na kraj strmoglavljenja sta se napotila minsiter za obrambo in načelnik generalštaba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaška vojska naj bi imela še sedem Migov-21.
Reuters

Letalo je med vadbenim poletom malo pred 14. uro strmoglavilo pri Slatini, je sporočilo hrvaško ministrstvo za obrambo. Na kraj dogodka sta se odpravila obrambni minister Mario Banožić in načelnih generalštaba hrvaške vojske Robert Hranj.

En pilot se je po katapultiranju oglasil preko radijske zveze, drugega pa so iskali, a so ga tudi našli, poroča Index. Pilota nista v smrtni nevarnosti, v bolnišnico pa ju bodo odpeljali na pregled. Takoj po strmoglavljenju so na območje poslali dva vojaška helikotperja Mi-171 in tudi brezpilotna letala. Našli so tudi strmoglavljeno letalo.

Letalo naj bi strmoglavilo na neposeljenem gozdnem območju. Vojaški pilot Ivan Selak je za portal Index povedal, da sta se po njegovih informacijah katapultirala oba pilota. "Predvidevam, da sta imela tehnične težave. Mogoče pa je vse, na primer, da v motor prileti ptič. Kar se tiče letala, niti ni pomembno ali je bil nov ali star. Stara ali nova letala na obstajajo, ampak samo brezhibna in pokvarjena. Ni nobene možnosti, da je kdo odobril polet s pokvarjenim letalom. Dogajajo se tudi strmoglavljenja letal tipa F-35, najnovejših modelov," je komentiral.

Pri iskanju pilotov so sodelovali tudi pripadniki hrvaške gorske reševalne službe in tudi gasilci s psi. 

Časnik Jutarnji list poroča, da naj bi neuradno letalo strmoglavilo zaradi odpovedi motorja.

Slatina leži v bližini meje z Madžarsko, okoli 40 kilometrov vzhodno od Daruvarja.

Za spletni portal 24sata pa je upokojeni pilot Ivica Ivandić dejal, da dobro pozna območje pri Slatini. Dopušča možnost, da pilota  zaradi nedostopnosti terena nista uspela vzpostaviti medsebojne zveze.

Poziv k odstopu Banožića

Hrvaški poslanec Željko Sačić, ki je tudi član parlamentarnega odobora za obrambo, je ministra Banožića pozval k odstopu. To je komentiral z besedami, da je tudi ministrov predhodnik Damir Krstičević odstopil v podobni situaciji. Maja 2020 je namreč odstopil po strmoglavljenju vojaškega šolskega letala, pri čemer sta umrla dva pripadnika hrvaški oboroženih sil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta