Ukrajinski minister o strmoglavljenju drona v Zagrebu: Zakaj ga niste uničili? Ali lahko pokrijete svoj zračni prostor?

STA, M.R.
17.03.2022 13:53

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov se je odzval na incident v povezavi z brezpilotnim letalnikom, ki je minuli teden strmoglavil v Zagrebu. Pojasnil je, da Ukrajina skupaj s hrvaško stranjo preiskuje incident.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kraj strmoglavljenja drona v Zagrebu
EPA

"Sem dnevno v stiku z obrambnim ministrom Hrvaške. Pogovarjamo se o tem, preiskujemo ta incident (...). Lahko vam zagotovim, da nismo lansirali tega drona proti Hrvaški. Hrvaška je naš prijatelj," je med videopogovorom s poslanci Evropskega parlamenta dejal v odgovoru na vprašanje poslanca iz Hrvaške Tonina Picule.

Pojasnil je, da gre za sovjetski dron, ki ga imajo tudi v ukrajinski vojski. Dron je letel čez več držav članic Nata, preden je padel na Hrvaškem, je izpostavil. "Dron je letel nad več državami, ga niste videli? Zakaj ga niste uničili? Ali lahko pokrijete svoj zračni prostor?" je svoje "retorično vprašanje" zastavil Reznikov, pri čemer je postavil pod vprašaj varnostni sistem Nata.

Strmoglavljenje drona je minuli petek na Hrvaškem povzročilo veliko razburjenja, saj je letalnik letel skozi zračni prostor dveh članic Nata, preden je priletel nad Hrvaško in nato strmoglavil na zagrebškem Jarunu. V Zagrebu o preletu drona niso bili obveščeni. Neuradno naj bi šlo za dron ukrajinske vojske, ki naj bi ga sicer poslala nad ruske položaje v Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta