Na Kitajskem zaradi koronavirusa znova v karanteni več kot 20 milijonov ljudi

STA, Va
01.09.2022 14:58

Oblasti v Chengduju so stroge ukrepe napovedale po odkritih 132 okužbah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kitajske oblasti so zaradi izbruha koronavirusa v metropoli Chengdu ponovno uvedle policijsko uro in zaprtje mesta. Vseh 21 milijonov prebivalcev mesta od danes ne sme zapustiti svojih domov, v štirih dneh pa nameravajo oblasti vse testirati.

Stroge ukrepe so napovedali, potem ko so v sredo v Chengduju odkrili 132 okužb. V celotni državi so poročali o 307 novih okužbah.

Vsako gospodinjstvo v Chengduju bo lahko eno osebo na dan poslalo po živila in osnovne dobrine, vendar le če so bili testi v gospodinjstvu v zadnjih 24 urah negativni, so navedli v uradnem obvestilu. Ljudi so pozvali, naj ne zapuščajo mesta, razen če je to "nujno potrebno".

"Trenutno stanje nadzora epidemije je nenormalno, zapleteno in mračno," so še zapisali v obvestilu in dodali, da je cilj ukrepov "odločno ustaviti širjenje epidemije in zagotoviti zdravje vseh državljanov".

V zadnjih dneh so javno življenje delno ali popolnoma ustavili tudi v nekaterih drugih kitajskih mestih. V pristaniškem mestu Tianjin so oblasti odredile obvezno testiranje za vse prebivalce, v provinci Hebei, ki obkroža kitajsko prestolnico Peking, pa so zaprli mesti Chengde in Shijiazhuang. Tudi v južnokitajskem velemestu Shenzhen so bili nekateri deli mesta ponovno zaprti.

Peking je pred 20. nacionalnim kongresom komunistične partije, ki se začne 16. oktobra, še zaostril svojo politiko glede omejevanja širitev okužb. Obvladovanje pandemije v veliki meri velja za enega osrednjih delov politične zapuščine predsednika Xi Jinpinga, ki naj bi ga na kongresu imenovali za tretji mandat na čelu kitajske komunistične partije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta