Na Madžarskem protesti proti novemu zakonu o omejevanju dostopa do informacij o LGBTIQ

STA, AL.
08.07.2021 15:10
Madžarske civilne organizacije so danes organizirale proteste proti novemu zakonu o omejevanju dostopa do informacij o LGBTIQ, ki je sprožil val ogorčenja tudi v Evropski uniji. Protestniki so bili kritični do premierja Viktorja Orbana, češ da državljanom odvzema pravice, medtem ko se skuša predstaviti kot borec za svobodo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Z zakonom so sprva želeli zaostriti kazni za zlorabo otrok, s kasnejšimi spremembami in dopolnili pa so med drugim v izobraževalnem procesu prepovedali širjenje vsebin, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ in s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola. Zakon je stopil v veljavo danes.

"Ta zakon povezuje zločine proti otrokom s skupnostjo LGBTIQ na zvit in hudoben način," je vodja madžarske pisarne Amnesty International David Vig povedal novinarjem pred simboličnim deset metrov visokim mavričnim srcem v središču Budimpešte.

Zagotovil je, da zaradi zakona ne bodo spreminjali izobraževalnih programov in kampanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Televizija RTL Klub prekrila svoje plakate za priljubljeno serijo, v kateri nastopa tudi homoseksualni par

Član skupine za pravice LGBTIQ Hatter Society Luca Dudits pa je očital Orbanu, da državljanom odvzema pravice, sebe pa hkrati prikazuje kot borca za svobodo.

Zaradi zakona je med drugim televizija RTL Klub prekrila svoje plakate za priljubljeno serijo, v kateri nastopa tudi homoseksualni par. Na nalepki, s katero so prekrili plakate, piše, da jih skrbi, da zakon omejuje svobodo govora in diskriminira neheteroseksualne člane družbe.

Sprejetje zakona je v EU sprožilo številne kritike in zahteve po ukrepanju proti Madžarski. Vprašanje pravic oseb LGBTIQ v sosednji državi je zaznamovalo junijski vrh EU, o zakonu pa je v sredo razpravljal tudi Evropski parlament.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen, ki je zakon junija označila za sramoto, je v sredo v Strasbourgu znova zapretila z ukrepanjem. Poudarila je, da bo komisija za zavarovanje temeljnih vrednot unije uporabila vse vzvode, ki jih ima kot varuhinja pogodb EU, če Madžarska ne bo umaknila spornega zakona. Pri tem je izpostavila tudi mehanizem pogojevanja koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki naj bi ga začela uporabljati jeseni, in pomen zaščite evropskih sredstev za okrevanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta