Nagrada Saharov voditelju ruske opozicije Alekseju Navalnemu, prevzela jo je njegova hčerka

ZUR
15.12.2021 15:19

"Ne želimo si Evrope premierjev in ministrov, ki si želijo biti v upravah ruskih državnih družb in jadrati na jadrnicah oligarhov," ji je iz zapora sporočil Navalni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Darja Navalni je prinesla sliko svojega očeta in nagovorila evroposlance.

EPA

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu so včeraj slovesno podelili nagrado Saharova za svobodo misli. Prejme jo ruski opozicijski politik in protikorupcijski aktivist Aleksej Navalni, v njegovem imenu pa jo je sprejela njegova hči Darja, saj je Navalni v ruskem zaporu. "To je izjemna čast, veliko priznanje za njegove zasluge in veliko delo, ki ga je opravil in ga nadaljujejo njegovi sodelavci. Še pomembneje pa je, da je to znak za več deset milijonov ruskih državljanov, ki nadaljujejo boj za boljšo usodo Rusije," je povedala Darja Navalni, ki je s seboj prinesla očetovo fotografijo. Ob tem je izrazila nasprotovanje pragmatizmu v odnosih z avtoritarnimi voditelji. Tiste, ki zagovarjajo pragmatizem, je pozvala, naj odprejo zgodovinske knjige in se naučijo, da sprava z diktatorji in tirani ne deluje.

Neuklonljivi Aleksej Nnavalni med sojenjem

Reuters

Evropskim poslancem je predala tudi očetovo sporočilo. "Rusija je del Evrope in mi si prizadevamo, da bi postali njen del," je povzela besede Navalnega. "Prizadevamo si za Evropo idej, človekovih pravic, demokracije in integritete. Ne želimo si Evrope premierjev in ministrov, ki si želijo biti v upravah ruskih državnih družb in jadrati na jadrnicah oligarhov," pa je iz zapora še sporočil njen oče. Navalni velja za vidnega protikorupcijskega aktivista in enega najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ruske oblasti so ga januarja po vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve z živčnim strupom novičok, za katero naj bi stal Kremelj, na podlagi starih obtožb aretirale in zaradi kršitve pogojnega izpusta obsodile na zaporno kazen v kazenski koloniji. Grozi mu še več sodnih procesov in kazni.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je ruske oblasti pozval k takojšnji izpustitvi Navalnega iz zapora. Obenem se je zavzel za izpustitev vseh preteklih prejemnikov nagrade Saharova, ki so še vedno v zaporu. "Boj Alekseja Navalnega proti korupciji je boj za spoštovanje človekovih pravic in človeškega dostojanstva," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta