Najhujši vročinski val: V Španiji in Franciji junija temperature še nikoli niso bile tako visoke

STA, Va
18.06.2022 20:48

Do sobote je rekord držala Andaluzija, temperature so presegle 44 stopinj Celzija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaragoza 
Reuters

Španija doživlja najhujši junijski vročinski val po letu 1950, saj so temperature ponekod presegle 44 stopinj Celzija, zaradi česar se je zanetilo veliko požarov, v celinski Franciji pa še nikoli prej niso zabeležili tako visokih temperatur tako zgodaj. Zaradi izjemne vročine sta v petek na zahodni obali Francije na plaži Pornichet umrla dva upokojenca.

Vročina in suša sta botrovali izbruhu številnih gozdnih požarov, ki so po uradnih podatkih v nekaj dneh v različnih delih Španije uničili že dobrih 25.000 hektarjev gozda, v Franciji pa so v departmaju Tarn samo v soboto izbruhnili trije požari. V Španiji je bilo najhuje v gorovju Sierra de la Culebra blizu meje s Portugalsko na severozahodu države, kjer je uničenih že 20.000 hektarjev gozda, 1700 ljudi pa so prepeljali na varno.

EPA

S 44,2 do 44,3 stopinje je bil v Andujarju v Andaluziji v petek postavljen temperaturni rekord za trenutni vročinski val v Španiji. Lokalni rekordi za junijske temperature so bili preseženi že v 11 krajih po Franciji.

Po podatkih španske vremenske službe Aemet naj bi bila rekordna sobota s 40 do 43 stopinjami najbolj vroča zlasti v Kataloniji, Navarri in Baskiji na severovzhodu in severu države ter v Andaluziji na jugu. Po poročanju lokalnih medijev so se v španskih mestih ljudje že hladili v fontanah in klimatiziranih nakupovalnih središčih. Tudi ponoči se ozračje ne ohladi, saj v večjem delu obeh držav temperature po sončnem zahodu ne padejo pod 20 stopinj.

Vreme v tem tednu bo tako predstavljalo vrhunec junijskega vročinskega vala, kar je v skladu z opozorili znanstvenikov, da bodo takšni pojavi zaradi podnebnih sprememb nastopili prej kot običajno.

.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta