Najdražje mesto na Hrvaškem po novem tisto, ki ga obiskujejo tudi Slovenci, ljudje so ogorčeni: "Cene so grozne"

A.L.
17.06.2022 07:00

Cene na Hrvaškem so poletele v nebo, turisti pravijo, da so primerljive s tistimi v Londonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Poletna turistična sezona se je začela, in čeprav so cene na Hrvaškem v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami za tujce še vedno razmeroma sprejemljive, se te tudi pri naših južnih sosedih močno dvigujejo. Po poročanju hrvaških medijev naj bi bili turisti še posebej zgroženi nad cenami v restavracijah.

Zadarski.hr se je zdaj razpisal o pritožbah nemških turistov, ki so se odločili letošnji dopust preživeti v Zadru. Ta je pred dnevi s prvega mesta na seznamu najdražjih hrvaških mest izrinil Dubrovnik in se uvrstil na sam vrh. Domačini tarnajo, da so cene praktično vsega, kar je naprodaj, poletele v nebo, podražitve pa vse bolj motijo tudi goste.

"Kar zadeva cene, se je vse podražilo za kakšnih 20 kun. Podražila se je kava, pa tudi torte, a tudi druga hrana. Čeprav je ponudba hrane večinoma domača, ponujamo tudi jedi, ki predstavljajo nekakšen spoj tradicionalne in moderne kuhinje, kar pritegne goste," je povedal gostinec Frane Prtenjača.

Cene primerljive s tistimi v Londonu

Natakar iz ene od zadrskih restavracij Relja Bencun je povedal, da njihovo restavracijo največ obiskujejo Nemci, sledijo Američani in Rusi, ob tem pa opozarja, da so to ljudje, ki prihajajo iz držav, kjer je življenjski standard višji kot na Hrvaškem, zato jih cene na Hrvaškem ne motijo. To sicer ne drži za vse.

Nek nizozemski par je denimo za Zadarsi.hr povedal, da so cene na Hrvaškem sicer še vedno nižje od tistih v Amsterdamu, kljub temu pa opazita razliko v cenah v primerjavi z lanskim letom. "Na splošno je precej ceneje kot na Nizozemskem, a je rast cen zelo opazna. Pojedla sva pico in naročila pijačo, vse skupaj je bilo nekaj več kot 22 evrov," je povedal Nizozemec.

Nad cenami so ogorčeni tudi Nemci, Tina iz Hamburga se je pritožila nad ceno rižote, za katero je odštela 11 evrov ali 80 kun, Patrik pa je potarnal nad cenami kosila. "En dan smo na Viru. Cene so grozne. Že prej smo bili na Hrvaškem in takrat je bilo mnogo ceneje. Zdaj je vse zelo drago, še posebej letos. Za kosilo smo plačali 90 evrov (700 kun), soproga, jaz in dva otroka, prej pa smo plačevali mnogo manj," je povedal.

Manj presenečena pa je nad hrvaškimi cenami Britanka Keith, ki pravi, da je vse skupaj primerljivo z Londonom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta