Nekateri zaostrujejo omejitve, drugi jih rahljajo

Medtem ko je pri nas in v državah vzhodne Evrope vsak dan več okuženih, se zaradi precepljenosti razmere na drugem koncu sveta umirjajo, meje pa odpirajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ganljiva srečanja družinskih članov na letališču v Sydneyju po letu in pol ločenosti Foto: REUTERS
Stringer

Tajska, Avstralija in Izrael rahljajo omejitve glede potovanj v času pandemije. Te države so danes prvič po 18 mesecih občutno ublažile ukrepe in se odprle tudi za turiste. Sprostitev je v nasprotju z zaostrovanjem ukrepov na drugih koncih sveta, zlasti v vzhodni Evropi, kjer beležijo v zadnjih dneh rekordno število okužb, in v nekaterih delih Kitajske, ki je kljub razmeroma redkim primerom okužb sprejela ničelno toleranco do pandemije.

Več sto cepljenih tujih turistov je že prispelo na počitnice v toplo tajsko prestolnico. Vstop v državo brez karantene omogočajo potnikom iz 78 držav, vključno s Kitajsko in ZDA in, zanimivo, tudi iz Slovenije. Obiskovalci Tajske morajo pred letom predložiti negativen izvid PCR-testa, ki ne sme biti starejši od 72 ur, priti smejo tudi polno cepljeni, če so pred tem najmanj 21 dni bivali v eni od 78 varnih držav. Naslednji test morajo tujci opraviti po prvi noči v tajskem hotelu. Nato lahko brez omejitev nadaljujejo pot po državi. Na Tajskem je cepljenih okoli 42 odstotkov prebivalcev.

Avstralija, kjer je cepljenih okrog 64 odstotkov ljudi, je po letu in pol odprla meje za svoje državljane in prebivalce s stalnim naslovom ter njihove družine in Novozelandce. Cepljeni Avstralci lahko zdaj brez omejitev zapuščajo državo. V Sydneyju je danes na stotine državljanov pozdravilo družinske člane in prijatelje, ki so po aprilu 2020 prvi prispeli iz tujine brez posebnih dovoljenj ali odrejene karantene. V Izraelu bo vstop dovoljen le posameznim turistom, ki so polno cepljeni in pri katerih je od zadnjega odmerka minilo najmanj 14 dni in ne več kot 180 dni, od poživitvenega odmerka pa mora za vstop v državo miniti najmanj 14 dni. Pri prebolelih veljajo podobni pogoji. V državo lahko vstopijo tisti, pri katerih pri odhodu iz Izraela še ne bo minilo 190 dni od prebolelosti oziroma so prejeli vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19.

Medtem beležijo porast okužb s covidom-19 v Nemčiji. Incidenca je spet višja kot maja letos, namreč več kot 150 okužb na sto tisoč prebivalcev. Teden dni nazaj je bila pri 110. V državi je polno cepljenih 66,7 odstotka prebivalcev. Glede na nedavno raziskavo inštituta Forsa je 65 odstotkov necepljenih odgovorilo, da se nikakor ne bodo cepili, 23 odstotkov jih cepljenju ni naklonjenih. Tudi na Hrvaškem so včeraj potrdili 1126 okužb z novim koronavirusom. Še pred tednom dni so poročali o 680 okužbah. Včeraj je tam umrlo še 31 covidnih bolnikov. V bolnišnicah je na zdravljenju 1596 covidnih bolnikov, od tega jih je 183 na ventilatorjih. Polno cepljenih je 53 odstotkov odraslih Hrvatov. V Avstriji, kjer delež okužb tudi raste, je odslej na delovnem mestu obvezen pogoj PCT. Še 14 dni bo veljalo prehodno obdobje, ko bodo lahko zaposleni, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogojev, nosili zaščitno masko tipa FFP2. V Avstriji bodo 15. novembra še dodatno zaostrili ukrepe. Po besedah ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina hitri testi ne bodo več veljali, ampak bodo morali necepljeni predložiti negativni izvid PCR-testa. Tudi na Češkem so začeli veljati zaostreni ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. S treh dni na 24 ur so skrajšali veljavnost hitrih testov, PCR-testi so veljavni le še tri dni. Vsi testi so po novem plačljivi. Doslej je polno cepljenih 57 odstotkov Čehov.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je v nedeljo sporočila, da se je okužila z novim koronavirusom in da ima blage simptome covida-19. Nazadnje je bila v stiku s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, ki je bil cepljen že trikrat, prejšnji torek. Takrat sta oba nosila zaščitno masko in ohranjala varnostno razdaljo. Osebje Bele hiše se redno dnevno testira za novi koronavirus, vsi so tudi cepljeni proti covidu-19, vključno s Psakijevo. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa je doslej pandemija v svetu zahtevala več kot pet milijonov življenj. Okužilo se je 246 milijonov ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta