Nekdanji plačanec Wagnerja prebegnil na Norveško: Pripravljen sem pričati o zločinih

M.R.
17.01.2023 09:59

Nekdanji poveljnik zloglasne skupine ruskih plačancev Wagner je nelegalno prebegnil prek rusko-norveške meje in na Norveškem vložil zahtevo za dodelitev azila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Medvedjev 
Youtube/Gulagu.net

O tem je spregovoril za ruski spletni portal Gulagu.net, intervju pa so objavili tudi številni ruski in ukrajinski mediji. Med drugim je objavljen na spletnem portalu Odessa Journal. 

Prek meje se je Andreju Medvedjevu uspelo prebiti 12. januarja v bližini mesta Nikel v pokrajini Murmansk. Povedal je, da so ga opazili ruski mejni stražarji in nanj tudi streljali, a so ga zgrešili. 

Nekdanji plačanec trdi, da se je ob prihodu na Norveško obrnil na lokalne varnostne strukture in vložil zahtevo za politični azil. Trenutno je v Oslu, kjer je nameščen v centru za kršitelje migracijske zakonodaje. 

Nekdanji wagnerjanec je povedal, da je pripravljen povedati vse, kar ve o zločinih in aktivnostih skupine Wagner, ter tudi o vlogi lastnika te organizacije Jevgenija Prigožina

Bili smo kot bombaši samomorilci

Wagnerju se je pridružil julija lani, dobil je štirimesečno pogodbo, ki so mu jo prisilno podaljšali. Tedaj se je vrnil v Rusijo, vzpostavil stik z aktivisti za človekove pravice in jim pojasnil, da je trenutno na begu, saj da ga skušajo Prigožinovi ljudje ujeti. Že decembra je v intervjuju za Insider govoril o izgubah Wagnerja. 

"V mojem vodu je bilo 15 ljudi, to je bil v resnici diverzantski vod, ki je imel bojne naloge. Avgusta so začeli prihajati zaporniki in smo vzpostavili še 4. vod. Bili smo kot bombaši samomorilci. V nekaj dneh so ostali le še trije ljudje," je povedal za Gulagu.net.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta