Nemčija in ZDA Ukrajini dovolile, da lahko uporablja dobavljeno orožje za napade na ozemlje Rusije

STA, M.R.
31.05.2024 11:52

Nemčija je danes Ukrajini odobrila uporabo orožja, ki ji ga je dobavila, za napade na vojaške cilje v Rusiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raketni sistem himars, ki so ga Ukrajini dobavile ZDA.
Reuters

To je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit in poudaril, da ima Kijev pravico do obrambe pred napadi, ki jih Moskva izvaja iz ruskega ozemlja blizu meje z Ukrajino. "V zadnjih tednih je Rusija pripravljala, usklajevala in izvajala napade s položajev na območju Harkova, zlasti z ruskega obmejnega območja," je dejal Hebestreit in poudaril, da so Nemčija in druge zahodne zaveznice, ki podpirajo obrambo Ukrajine, prepričane, da ima Kijev pravico do obrambe pred temi napadi.

"V skladu s svojimi mednarodnopravnimi obveznostmi lahko uporabi tudi orožje, dobavljeno v ta namen, vključno z orožjem, ki smo ga dobavili mi," je še dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zadnjih tednih zaveznice večkrat pozval, naj odpravijo omejitve, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega dobavljenega orožja za napade na Rusijo. K njihovi odpravi zaveznice spodbuja tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stotenberg, ki meni, da samoobramba vključuje pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji.

Pozivu Ukrajine je v četrtek delno ugodila vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je uporabo ameriškega orožja omejila na napade na ruske vojaške cilje tik za mejo v bližini ukrajinskega mesta Harkova. Ameriška politika prepovedi napadov z orožjem dolgega dosega znotraj Rusije medtem ostaja nespremenjena.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Sergej Nikiforov je danes pozdravil odločitev Washingtona. "Ukrajina je prejela pozitivne signale iz diplomatskih kanalov o omejeni uporabi orožja, ki ga dobavljajo ZDA", je nadaljeval in dodal, da bo odločitev ZDA okrepila zmogljivosti Ukrajine pri obrambi pred rusko agresijo.

Do pozivov Ukrajine k odpravi omejitev na dobavljeno orožje je sicer kritičen ruski predsednik Vladimir Putin, ki je nedavno opozoril, da bi uporaba zahodnega orožja za napade na Rusijo lahko imela resne posledice.

Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek posvaril pred uporabo zahodnega orožja za napade na Rusijo in dodal, da bi eskalacija napetosti škodila predvsem tistim državam, ki so se zanjo odločile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta