Nemško-francoski vlak že pelje s polno hitrostjo: Scholz in Macron za močnejšo EU

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
10.12.2021 15:59

Še močnejše in bolj povezano gospodarstvo, enaki pogledi na varnostna vprašanja in poenotena zunanja politika naj bi bili temelji bolj suverene EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Olaf Scholz in Emmanuel Macron. Prvi je komaj zaprisegel, drugega po petih letih predsedovanja čaka ostra volilna tekma.

Reuters

Manj kot 48 ur po zaprisegi nove nemške socialdemokratsko-liberalno-zelene vlade je nemški kancler Olaf Scholz že odpotoval na prvo pot v tujino. V skladu s tradicijo sta bili njegovi postaji Pariz, kjer se francoski predsednik Emmanuel Macron pripravlja na aprilske volitve, in Bruselj, kjer ga je med drugimi sprejela rojakinja, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, obiskal pa je tudi sedež zveze Nato.

Scholz, ki je v primerjavi s predhodnico Angelo Merkel precej bolj naklonjen tesneje povezani Evropski uniji, je v Macronu našel pravega sogovornika. "Gre za to, kako lahko okrepimo Evropo, evropsko suverenost v vseh dimenzijah, ki sodijo zraven," je po obisku v Elizejski palači povedal Scholz. V to sodijo po njegovih besedah gospodarstvo, varnostna vprašanja in zunanja politika. "Pomembno je, da tu ravnamo enakopravno, da sodelujemo," je poudaril. Voditelja sta se med drugim pogovarjala o evropskem sodelovanju, podnebnih spremembah, digitalizaciji in migracijah. Macron je glede migracij poudaril, da je treba bolje varovati zunanje meje EU, okrepiti boj proti nezakonitim migracijam in tihotapcem ljudi ter izboljšati sodelovanje z državami izvora. Migrante, ki nimajo pravice, da ostanejo, je treba vrniti v domovine, hkrati pa je treba ohraniti pravico do azila, je dodal. Ponovil je tudi poziv Francije glede sprostitve maastrichtskih meril, ki omejujejo javni dolg in primanjkljaj. Prepričan je, da je treba več investirati v inovativne, zelene in digitalne sektorje, ki krepijo suverenost Evrope. Toda tu bi lahko naletel na nasprotovanje manjših partnerjev v nemški koaliciji Semafor, liberalce, ki vztrajajo pri finančni disciplini na vseh ravneh.

Da je nova nemška vlada pripravljena sodelovati z uradnim Parizom za močno in suvereno Evropo, je že dan prej v Franciji, ki se pripravlja na prevzem predsedovanja Svetu EU 1. januarja, zagotovila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Tudi v Bruslju je ministrica izpostavila, da Nemčija potrebuje močno Evropo, ki se bo skupaj borila za demokracijo v svetu. Poudarila je, da predstavlja Evropa jedro nemške zunanje politike, močne Evrope pa ni brez močnega francosko-nemškega zagona. "Nemčija nima tesnejšega prijatelja od Francije," je pribila. Baerbockova, ki sicer prihaja iz vrst zelenih, je obenem v Parizu pozdravila načrt uvedbe čezmejnega ogljičnega davka, za kar se namerava med predsedovanjem zavzemati Francija. Ni pa skrivala razhajanj pri vprašanju jedrske energije, ki jo želi Macron vključiti na evropski seznam zelenih energij. "Dobro znano je, da imamo različna stališča glede jedrske energije," je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta