Neofašizem v Italiji: V podmladku vladajoče stranke vzklikali fašistična gesla

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
19.06.2024 05:00

Črna barva, simbol fašizma, "je dobra za vse, ampak ne za kožo", je bilo eno izmed gesel in slišati je bilo, da je splav dovoljen, samo če je žensko posilil Nigerijec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javnost zahteva pojasnila premierke Giorgie Meloni. 
Reuters

Na dan, ko si je italijanska premierka Giorgia Meloni v Bruslju, na vrhu predsednikov vlad vseh 27 držav članic Evropske unije do skrajnosti prizadevala, da dokaže svojo demokratičnost in zanika kakršnokoli ideološko povezavo s fašizmom, so italijanski mediji z velikim poudarkom povzeli reportažo, ki jo je objavil spletni medij Fanpage, razkrila pa njegova novinarja Selena Frasson in Luigi Scarano. Novinarjema je uspelo vtihotapiti skrito kamero v prostore mladinske organizacije stranke Bratje Italije, nad katero je Melonijeva ponosna. Nacionalna mladina, tako se imenuje organizacija, je v rimski četrti Colle Oppio ob odprtju novega sedeža priredila koncert desničarske glasbene skupine Aurora. Na tem dogodku ni manjkalo fašističnih gesel, od vzklikanja Benitu Mussoliniju s skandiranjem besede Duce (iz latinščine dux, vodja, tako so Mussolinija nazivali, ko je kot diktator vladal Italiji), do zloglasnega "Sieg heil", nacističnega pozdrava Hitlerju. Seveda je na novem sedežu tudi bogata knjižnica s fašistično in nacistično literaturo.

Po volitvah v Italiji: Vračanje k dvostrankarskemu sistemu

Reportaža je zelo bogata, podrobnosti ne manjka. Črna barva, simbol fašizma, "je dobra za vse, ampak ne za kožo", je bilo eno izmed gesel in slišati je bilo, da je splav dovoljen, samo če je žensko posilil Nigerijec; ocena, ki jo je izrekla mlada predstavnica Bratov Italije in kandidatka na upravnih volitvah Flaminia Pace, baje pod vplivom alkohola. Slednja naj bi tudi izjavila, da bi bila pripravljena "trikrat glasovati za Mussolinija". Udeleženci dogodka so prav tako žalili istospolne in slišati je bilo, da je "moj profesor homoseksualec in živi z moškim". Med najbolj svečanimi trenutki pa je bil spomin na mrtve pripadnike skrajne desnice, vzklik "Prisoten!" z dvignjeno roko v fašistični pozdrav.

Dogajanje v podmladku stranke Bratje Italije je obsodila tudi Sekretarka Demokratske stranke Elly Schlein. 
EPA

Poročanje o tem dogodku je seveda vzbudilo val ogorčenja. Sekretarka Demokratske stranke Elly Schlein ni bila presenečena, izjavila je, da se premierka zaveda fašističnih nagnjen v svoji stranki in omenila, da je znano, da predsednik senata hrani Mussolinijev kip na domu in da eden od podsekretarjev v vladi pogosto citira Mussolinija. Lider stranke Zelenih Angelo Bonelli je opozoril, da gre za javno širjenje fašistične in nacistične ideologije. Novica je seveda prodrla do Bruslja, kjer je koordinatorka socialistične skupine Iratxe Garcia zahtevala javno pojasnilo italijanske stranke v Evropskem parlamentu, od Melonijeve pa je zahtevala pojasnilo tudi predstavnica nemških Zelenih, evropska poslanka Alexandra Geese. Še nekateri drugi evropski poslanci so se odzvali na ta dogajanja in med drugim opozorili, da je moral bolgarski skrajno desni evropski poslanec Angel Dzhambazki plačati globo zaradi fašističnega pozdrava v parlamentu.

Je bila ta reportaža namerno objavljena na dan, ko so v Bruslju zasedali vsi predsedniki vlad 27 držav članic? Tega seveda nihče ne trdi, dejstvo pa je, da so na bruseljskem vrhu izpuhtela prizadevanja Melonijeve, da bi kakorkoli vstopila v igro za delitev mest v prihodnjem mandatu parlamenta in evropskem komisije. Sedanja koalicija Ljudske stranke, socialistov in liberalcev še razpolaga z večino, omenjal se je doprinos Zelenih, Melonijeva pa je povsem izostala. Prizadevala si je sicer, da bi Italiji pripadal eden podpredsednikov komisije s pomembnim resorjem, a so ji vljudno razložili, da se bodo o tem pogovarjali drugič. Skratka, bila je osamljena; ob takih dogodkih naklonjenosti večine očitno ne more pričakovati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta