Nova češka vlada: Po milijarderju prišel akademik

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
17.12.2021 16:59

Profesor Petr Fiala bo s svojo vlado, v kateri je združenih kar pet strank, takoj trčil v inflacijo, drage energente in covid.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Petr Fiala 28. novembra, ko je končno dobil mandatarstvo. Odtlej je na vseh posnetkih z zaščitno masko.

Reuters

Deset tednov po parlamentarnih volitvah in številnih zapletih, zlasti z zdravjem predsednika Češke republike Miloša Zemana, je ta desetmilijonska članica Višegrajske skupine (V4) končno dobila novo vlado. Milijarderja Andreja Babiša, ki so mu najpogosteje prilepili vzdevek populist, je nasledil človek povsem drugačnega profila: profesor, pa tudi nekdanji poslanec in minister za izobraževanje, po političnem prepričanju konservativec, 57-letni Petr Fiala.

Predsednik Zeman, ki je zaradi covida in drugih zdravstvenih težav preživel v bolnišnici več tednov, je končno imenoval to liberalno-konservativno vlado. Koalicija, ki jo sestavlja pet strank, ima v parlamentu večino, 108 sedežev od 200. Vlado sestavlja pet strank - Demokratska državljanska stranka (ODS), ki ji pripada tudi Fiala, TOP 09, krščanski demokrati (KDU-ČSL), Pirati in stranka županov Stan. V njej je 18 članov, od tega le tri ministrice. Zgolj za primerjavo: v novi 16-članski nemški vladi je po osem moških in žensk.

Sicer bo prvič po letu 2010 v vladi, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta za Francijo predsedovala Svetu EU, znova tudi minister za EU, Mikulas Bek. Po prvotnih zadržkih je predsednik Zeman na koncu popustil tudi glede zunanjega ministra Jana Lipavskega iz vrst Piratov, češ da ne želi obremenjevati vlade, ki je pred številnimi izzivi. Sprva Lipovski po predsednikovem mnenju ni bil primeren, ker je zaključil le prvo stopnjo študija, Zeman pa je bil nezadovoljen tudi zaradi njegovih zadržanih stališč do Izraela in sodelovanja v Višegrajski skupini.

Časa za proslavljanje Fiala in njegovi politični soborci ne bodo imeli. Čaka jih boj z vse višjo inflacijo in rastjo cen energentov, soočiti pa se bodo morali tudi z novim valom okužb s koronavirusom. Prejšnja vlada je sicer odločila, da bo z marcem prihodnje leto za starejše od 60 let obvezno cepljenje, a je novi zdravstveni minister Vlastimil Valek že napovedal, da bo ta ukrep razveljavil. "Stojimo pred velikimi težavami - od covida do stroškov energije in splošnih podražitev," je na slovesnosti ob prevzemu položaja priznal tudi Fiala in dejal, da ne bo lahko, a je prepričan, da jim bo skupaj uspelo. To je novi vladni ekipi spričo možnosti, da premagajo covidno in energetsko krizo, zaželel tudi Zeman. "Lahko vam bodisi uspe ali pa spodleti, jaz vam želim prvo," je dejal češki predsednik.

Babiš, ki je odvladal cel mandat in se s politiko ukvarja slabo desetletje, se je prav v času volitev znašel pod pritiskom zaradi razkritij o njegovih spornih nepremičninskih poslih v Pandorinih dokumentih. Njegova stranka Ano je kljub temu na volitvah zmagala z nekaj manj kot 28 odstotki podpore, a ni zbrala dovolj glasov v parlamentu za ponovno vladanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta