Nove težave Ursule von der Leyen: Breton odstopil kot evropski komisar, Macron predlagal zunanjega ministra

Jon Knez Jon Knez
16.09.2024 09:30

Predsednici očita politično trgovanje in vprašljivo vodenje komisije. Nemški socialist meni, da je sestava komisije postala teater absurda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Thierry Breton je veljal za vplivnega komisarja. 
EPA

Francoz Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg je včeraj predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslal svojo odstopno izjavo. Kot razlog je navedel lobiranje predsednice, da namesto njega želi drugega kandidata. "Pred nekaj dnevi, v zadnji fazi pogajanj o sestavi prihodnjega kolegija komisarjev, ste pozvali Francijo, naj umakne moje ime - zaradi osebnih razlogov, o katerih z mano niste neposredno govorili - in Franciji v politični trgovini v zameno ponudili domnevno bolj vpliven resor v prihodnji komisiji," je zapisal v pismu predsednici.

Očital ji je tudi vprašljivo vodenje komisije. Zaradi tega je tudi nepreklicno odstopil kot evropski komisar. "V čast mi je zadnjih pet let bilo biti komisar za notranji trg. To je bilo delo nad strankarskimi in nacionalnimi interesi. V luči teh dogodkov sem sklenil, da ne morem več opravljati svojih dolžnosti," je še zapisal. Iz Berlaymonta, sedeža komisije so sporočili, da je von der Leyen sprejela odstop Bretona. Kdo bo prevzel njegovo delo še ni znano. Na Bretonove očitke o politični trgovini in vprašljivem vodenju komisije v Bruslju niso odgovorili. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nekaj ur po Bretonovem odstopu Bruslju za komisarskega kandidata predlagal zunanjega ministra Stéphana Séjournéja, sicer generalnega sekretarja Macronove stranke Preporod. Séjourné je bil pred prihodom na ministrski položaj vodja liberalne skupine Renew v Evropskem parlamentu in ustreza vsem zahtevanim kriterijem, so zapisali v Elizejski palači. Sporočili so tudi, da si prizadevajo za resor, povezan z industrijsko suverenostjo, tehnologijo in evropsko konkurenčnostjo. Ursula von der Leyen tako ni dobila kandidatke, katerih si v komisarski ekipi želi v enakem številu kot moških. 

Robert Balen

Breton je veljal za vplivnega komisarja, v novi komisiji naj bi se mu obetal pomemben resor, omenjalo se ga je tudi kot izvršjnega podpredsednika komisije. Bruseljski dopisniki pišejo, da bo von der Leyen danes v Strasbourgu kljub odstopu Bretona in komisarski zmedi v Sloveniji, vodjem političnih skupin predstavila razrez resorjev. Je pa to povzročilo nove težave pri sestavi komisije. Dolgoletni nemški evroposlanec iz vrst socialistov Bernd Lange je na omrežju X zapisal, da se sestava nove komisije spreminja v teater absurda. "Čas je za socialno pravično politiko in gospodarsko stabilnost. Racionalnost mora biti pred osebnimi ambicijami," je še zapisal. 

EPA

Spomnimo, predsednica komisije naj bi članice nedavno pozvala, naj v komisijo predlagajo več žensk, potem ko večina, vključno s Francijo, ni upoštevala njenega poziva po posredovanju tako kandidatke kot kandidata. Von der Leyen je sicer julija ob izvolitvi v Evropskem parlamentu za nov mandat na čelu komisije dejala, da od članic, ki bodo predlagale obstoječe komisarje oziroma komisarke, tega ne pričakuje. 69-letni Breton prihaja iz vrst liberalcev. V iztekajočem se mandatu je bil pristojen tudi za digitalizacijo in industrijo. V svoji karieri je vodil več francoskih podjetij, med drugim francoskega telekomunikacijskega operaterja France Telecom, med letoma 2005 in 2007 pa je bil francoski minister za gospodarstvo in finance.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta