Kaj je von der Leyen glede Vesela in slovenskega evropskega komisarja pisala premierju Robertu Golobu?

M.R.
12.09.2024 20:19

V pismu, ki ga naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poslala predsedniku vlade Robertu Golobu, naj bi zahtevala novega kandidata za evropskega komisarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob in Ursula von der Leyen
Reuters

To so razkrili v oddaji Tarča na TV Slovenija, sicer pa pisma niso objavili. So pa povedali, da pisma, ki naj bi ga Ursula von der Leyen poslala premierju Robertu Golobu prejšnji četrtek, od slovenske vlade ali Evropske komisije niso pridobili. 

V pismu naj bi pisalo, da mora Golob kandidata za evropskega komisarja zamenjati do srede 11. septembra. Pa tudi, da je zanjo sprejemljiva kandidatka z diplomatskimi izkušnjami. 

Za zdaj še ni jasno, kaj bi lahko bil razlog, da je von der Leyen zahtevala zamenjavo Tomaža Vesela. Slednji namreč od sestanka z njo v Bruslju tega ni komentiral. Znano je le, da je pretekli petek Golobu poslal izjavo, v kateri je zapisal, da odstopa od kandidature zaradi različnih pogledov s predsednico Evropske komisije.

V ponedeljek je vlada soglasno potrdila, da bo kot kandidatko za slovensko evropsko komisarko imenovala Marto Kos. Slednja je še istega dne potrdila, da je privolila v kandidaturo.

Pismo naj bi Golob Veselu predstavil pretekli petek. Isti dan pa naj bi zunanja ministrica Tanja Fajon dobila sporočilo, da von der Leyen želi njo v svoji ekipi. To sta ji sporočili Španka Iratxe Garcia Perez, sicer evropska poslanka, in Nemka Katarina Barley, sicer podpredsednica Evropskega parlamenta.  Fajon je dejala, da sta obe v "tesni navezavi s kabinetom".  

Za oddajo Tarča je to Fajon komentirala z besedami, da bi bila morebitna njena kandidatura možna zgolj, če bi tako odločil Golob. "Za ugled Slovenije si res srčno želim, da bi zdej kandidatki Marti Kos, ki prihaja v tej težki situaciji, nezavidljivi situaciji, uspelo brez večjih zapletov, ker nenazadnje je to za Slovenijo pomembno," je dejala in spomnila, da je Slovenija enkrat že morala zamenjati kandidatko za evropsko komisarko, saj ni dobila potrebne podpore pri pristojnem odboru Evropskega parlamenta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta