Novi francoski premier Barnier obljubil odziv na jezo in trpljenje Francozov

STA, A.L.
05.09.2024 20:28

Barnier velja za vplivnega člana francoskih desnih Republikancev, ki ima za sabo več desetletij dolgo politično kariero.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Imenovanje Barnierja je danes pozdravilo več tujih politikov,.
EPA

Novi francoski premier Michel Barnier, ki ga je danes imenoval predsednik Emmanuel Macron, je zatrdil, da se bo kot predsednik vlade odzval na izzive, jezo in trpljenje Francozov, napovedal pa je tudi spremembe in pretrese. Njegovo imenovanje je medtem pozdravilo več tujih politikov, med njimi nemški kancler Olaf Scholz.

"Treba se bo čim bolje odzvati na izzive, jezo, trpljenje, občutek zapostavljenosti in nepravičnosti," je danes ob nastopu mandata izjavil Barnier in med prednostnimi nalogami navedel šolstvo, varnost, priseljevanje, zaposlovanje in kupno moč, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napovedal je tudi, da bo povedal resnico o francoskem finančnem in ekološkem dolgu.

Barnier velja za vplivnega člana francoskih desnih Republikancev, ki ima za sabo več desetletij dolgo politično kariero. Pod premierjem Francoisom Mitterandom je bil okoljski minister, pod Jacquesom Chiracom minister za zunanje zadeve, pod Nicolasom Sarkozyjem pa je vodil kmetijski resor.

Imenovanje Barnierja pozdravilo več tujih politikov

Ali mu bo dejansko uspelo sestaviti večinsko vlado, ki bo preživela glasovanje o zaupnici v parlamentu, se bo sicer šele pokazalo. Levica je bila namreč v odzivu na njegovo imenovanje kritična, skrajna desnica pa se bo o podpori še odločila.

Imenovanje Barnierja je medtem danes pozdravilo več tujih politikov, med njimi nemški kancler Scholz in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Naši državi sta povezani na zelo poseben način - sta močni partnerici v osrčju Evrope. Veselim se, da bosta naši vladi še naprej sodelovali pri oblikovanju francosko-nemškega prijateljstva v korist naših držav in Evrope," je v izjavi zapisal Scholz, ob tem pa Barnierju zaželel srečo in uspeh.

"Michelu Barnierju čestitam za imenovanje na položaj predsednika vlade," pa je v objavi na omrežju X zapisala von der Leyen. "Vem, da so v njegovem srcu interesi tako Evrope kot Francije, kar dokazujejo njegove dolgoletne izkušnje. Želim mu veliko uspeha pri njegovem novem poslanstvu," je dodala.

Barnierju je v pogovoru za AFP čestital tudi nekdanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, s katerim sta sodelovala v času, ko je bil novi francoski premier med letoma 2016 in 2019 v vlogi glavnega pogajalca Evropske unije za brexit. "Ima izredno sposobnost poslušanja in prepričevanja. Zato je, resnici na ljubo, optimalno pripravljen za vlogo predsednika vlade," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta