Obletnica tragedije: "Obljubili smo, da jih bomo varovali"

STA, J.K.
03.05.2024 11:40

V Beogradu so se poklonili žrtvam strelskega pohoda na Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja 3. maja lani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obe tragediji sta sprožili silovit odziv javnosti v obliki večmesečnih protestov Srbija proti nasilju. 
EPA

V Beogradu je bil petek ob prvi obletnici strelskega napada na Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja spominski dan. Srbski mediji so se z enominutno prekinitvijo programa točno ob uri, ko je učenec začel strelski pohod, poklonili umorjenim žrtvam, pred šolo pa se je že zjutraj začela zbirati množica ljudi.

Strelski pohod je 13-letni učenec na svoji šoli začel z očetovo pištolo ob 8.41. Ubil je devet učencev in varnostnika, še šest ljudi pa ranil. Streljanju na osnovni šoli je dan kasneje sledil nepovezan strelski pohod v bližini Mladenovca, ko je 20-letnik v treh vaseh v okolici ubil devet ljudi, večinoma mlade, še 12 pa jih je ranil.

Multidisciplinarna ekipa za vzpostavitev spominskega centra je v sodelovanju z vlado in mestom Beograd pripravila celodnevni spominski program, ki naj bi pomenil začetek večplastnega procesa pomnjenja. Pred šolo so se že zjutraj začeli zbirati svojci umrlih, prijatelji in drugi, ki tam polagajo cvetje, prižigajo sveče in se vpisujejo v spominsko knjigo. Cvetje so pred šolo položili tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, novi premier Miloš Vučević in nekaj ministrov. Vučić je na družbenem omrežju Instagram ob tem zapisal, da je za brezumnim dejanjem, ki je v trenutku ugasnilo življenja devetih otrok in varnostnika, ostala praznina pa tudi grozljiv opomin celotni družbi, da z vsemi silami varuje otroke pred vsakršnim zlom, nevarnostmi in grožnjami.

Zapis, posvečen ubitim v napadu, je na svoji spletni strani objavila tudi Osnovna šola Vladislava Ribnikarja. "Obljubili smo, da jih bomo z Ribnikarja pospremili kot najstnike, varne, svobodne in pripravljene na to, kar jih čaka v nadaljevanju življenja. Obljubili smo, da jih bomo varovali. In smo jih učili. In jih varovali. Nismo jih obvarovali. Oprostite nam, ker nismo izpolnili obljube."

Obe tragediji sta sprožili silovit odziv javnosti v obliki večmesečnih protestov Srbija proti nasilju, pod tem sloganom pa se je tudi združila politična opozicija Vučićevi oblasti. Vladi in njej naklonjenim medijem je opozicija očitala, da so (so)krivi za ustvarjanje družbenih okoliščin, ki naj bi privedle do porasta nasilja.

Oblasti so po smrtonosnih napadih uvedle nov izbirni predmet za krepitev pozitivnih vrednot, omogočile začasno nekaznovano predajo nezakonitega orožja. Napovedale so tudi, da bodo povečali število policistov, da bo v vsaki osnovni šoli ob varnostniku nenehno tudi policist, prav tako zaostritev zakonodaje v zvezi s strelnim orožjem. Niso pa izpolnile zahtev po zamenjavi članov sveta za regulacijo elektronskih medijev. Prav tako poslancem ni uspelo izglasovati nezaupnice notranjemu ministru Bratislavu Gašiću, ki so mu očitali objektivno odgovornost za tragedijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta