Očetje med duhovniki: Nadškof iz Slovenije mu je prvi pokazal tajna navodila Vatikana

M.R.
20.02.2019 11:03

Vse bolj je jasno, da duhovniki, ki prekršijo celibat, niso povsem osamljeni. To dokazuje tudi dejstvo, da ima Vatikan izdelan dokument, v katerem daje navodila, kako ravnati s tistimi, ki so celibat prekršili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Papež Frančišek in duhovniki.
Reuters

Vatikan je prvič javno priznal, da ima tajna navodila za duhovnike, ki so prekršili svojo zaobljubo in so postali očetje. A teh navodil nočejo javno obelodaniti. Dokument je nastal leta 2017, Alessandro Gisotti, predstavnik Vatikana, pa pravi, da je temeljno načelo tega dokumenta, da se mora oče posvetiti svojemu otroku in izstopiti iz duhovniškega reda. 
Irski psihoterapevt Vincent Doyle je bil star 28 let, ko mu je mati povedala, da je rimskokatoliški duhovnik, ki je sicer tudi njegov boter, njegov biološki oče. Spoznanje ga je privedlo do tega, da je ustanovil globalno skupino za pomoč otrokom duhovnikov, kot je tudi sam. 
Ko je pozival nadškofe, naj priznajo te otroke, so mu nekateri cerkveni voditelji dejali, da je bil sam produkt enega najredkejših prestopkov. A nek nadškof mu je pokazal dokument, ki ga je iskal: Vatikanska navodila, kako ravnati z duhovniki, ki so zaplodili otroka. In dobil je dokaz, da ni edini, poroča ugledni ameriški časopis The New York Times. 
"Povsod so ti otroci," pravi Doyle in trdi, da je to vprašanje zdaj že zelo težko prezreti. In v teh dneh se Vatikan pripravlja na izredno srečanje z nadškofi, na katerem bodo govorili o spolni zlorabi otrok in veliko ljudi, ki trdijo, da so bili žrtve, bodo prišli v Rim, kjer bodo izpostavili svoje primere. 
Prišli bodo ljudje, ki so bili žrtve spolnih zlorab duhovnikov. Prišle bodo nune, ki so jih spolno napadli duhovniki. In prišli bodo otroci duhovnikov, vključno z Doylom, ki ima že napovedanih več srečanj z visokimi cerkvenimi predstavniki. 
Tema o prekršitvah celibata je sicer za Cerkev precej neprijetna. Otroci so v nekaterih primerih rezultat zvez med duhovniki in neposvečenimi ženskami v Cerkvi ali pa tudi nunami. Lahko pa je šlo tudi za posilstvo in zlorabo. Nekaj primerov je bilo tudi med uglednimi predstavniki Vatikana, velika večina pa je ostala skritih pred očmi javnosti. 
Celibat je bil v rimsko katoliško cerkev uveden v 12. stoletju, a obstajale so izjeme. Rodrigo Borgia je imel kot duhovnik kar štiri otroke s svojo ljubico, nato pa je postal papež Aleksander VI. To je bil prestopek, ki je spodbudil Martina Luthra k protestantski reformaciji. 

​Doylu dokument pokazal Slovenec

Uradnih številk, koliko je otrok duhovnikov, za zdaj ni. A Doyle pravi, da ima njegova organizacija Coping International 50.000 članov v 175 državah po svetu. Povedal je, da mu je prvi ta navodila oktobra 2017 pokazal Slovenec. Ivan Jurkovič, nadškof slovenskega rodu, sicer stalni odposlanec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi. "V resnici te imenujejo otrok posvečenih," se je Doyle spomnil Jurkovičevih besed. "Šokiralo me je, da imajo za to tudi izraz," je dodal. New York Times je Jurkoviča prosil za intervju, a ga je zavrnil. 

Ivan Jurkovič
Igor Napast

DNK analiza potrdila očetovstvo

New York Times podaja primer Erika Zattonija, ki je povedal, da je bila njegova mati stara 14 let, ko jo je posilil takrat 54-letni Peitro Tosi. Njena družina je skušala prisiliti duhovnika, da prizna svojega sina, a je to zavračal. Družino so nato izselili iz doma, ki je bil v lasti župnije v Ferrari. 
"Nikoli ni rekel ničesar," je povedal danes 37-letni Erik Zattoni, govoreč o srečanju z očetom. Leta 2010 je Zattoni tožil Tosija in zahteval priznanje očetovstva. Sodišče je odredilo analizo DNK, ki je očetovstvo tudi potrdila. In Vatikan je Tosijevemu nadškofu naročil, naj ga opozori na očetovske obveznosti, ni pa zahteval, da se umakne iz duhovništva.
Ko je Zattonijev primer leta 2013 postal javen, je na stotine Italijanov prišlo v Ferraro na glavni trg, kjer so izrazili podporo in pritisnili na papeža Frančiška, da se zavzame za njegov primer. A Tosi je leto pozneje umrl kot duhovnik. "Edina pravica, ki sem jo dobil, je bila sodna odločitev na podlagi DNK analize," pravi duhovnikov sin.
In otroci duhovnikov se v zadnjem času zatekajo k DNK analizam, s katerimi dokazujejo, da so njihovi starši duhovniki ali nune. "To je napredek in vsakdo ga lahko uporabi," pravi 56-letna laična rodoslovka Linda Lawledss, ki je tudi sama hčerka duhovnika in sodeluje z organizacijo Coping International. 
Njena mati je vedno prikrivala pravega očeta, a vsakič, ko so v hišo prišli duhovniki, se je močno vznemirila. Tako je lani opravila DNK analizo, pomagala pa si je tudi z obširno spletno bazo podatkov Ancestry.com in tako potrdila, da je bil njen biološki oče duhovnik. "In takrat je na dan prišla skrivnost," je povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta