Odbor Evropske agencije za zdravila odločil o AstraZeneci: To je varno in učinkovito cepivo

STA, VČ
18.03.2021 17:16
"V splošnem" po ugotovitvah znanstvenikov tudi ni povezano s povečanjem tveganja za krvne strdke, so sporočili iz Eme.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Odbor Evropske agencije za zdravila (Ema), pristojen za varnost, je ugotovil, da je cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito, je sporočila izvršna direktorica Eme Emer Cooke.

To so sporočili, potem ko je odbor proučil primere krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom.

"Odbor je prišel do jasnega znanstvenega zaključka. To je varno in učinkovito cepivo. Njegove koristi pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja," je povedala Cookova.

Kot je še povedala, je ugotovitev tudi, da cepivo AstraZenece v splošnem ni povezano s povečanjem tveganja za tromembolične dogodke ali krvne strdke.

Analizo tega cepiva so na Emi opravili, potem ko je več članic EU, med drugim Nemčija, Francija, Italija, Španija, pa tudi Slovenija, prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Večina je napovedala, da bo z odločitvijo o morebitnem nadaljevanju počakala na konec Emine analize.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta